Bacon- och potatissoppa

Bacon- och potatissoppa

Foto: Robin Karlsson

En enkel och värmande soppa på bacon och potatis, perfekt så här när sommaren går mot sitt slut och kvällarna blir så där härligt svala och friska.

Detta är i alla avseenden en mycket enkel affär och det går alldeles lysande att ersätta bacon och grönsakerna med andra liknande ingredienser, eller tillsätta andra ingredienser eller kryddor efter behag.

Det enda som man kan säga är ”tricket” med denna rätt är att vi silar ur bacon och grönsaker när allt är genomkokt och sedan mixar vätskan i en blender. På så sätt får vi en helt jämn och slät vätska där fettet inte separerar sig, vilket ger en härligt silkeslen konsistens på det hela. Det går hyfsat att använda stavmixer, men en blender är att föredra.

Smaklig spis!


Bacon- och potatissoppa

2 rejäla portioner + 1 matlåda
30 minuter

Ingredienser:

 • 1 paket bacon (140 g)
 • 380 g mjölig potatis (cirka 4–5 medelstora)
 • 1–2 gula lökar
 • 1–2 selleristjälkar
 • 0,8 liter mjölk
 • 2 lagerblad
 • Salt och peppar
 • 1,25 dl vispgrädde
 1. Strimla bacon, skala och tärna potatis i 1,5 cm stora kuber, skala och hacka lök och selleri 1 cm stora bitar.
 2. Stek bacon i lite olivolja på medelvärme tills fettet smält ut och det fått fin färg, cirka 6 minuter. Tillsätt lök och selleri och stek vidare tills grönsakerna mjuknat men ej tagit färg, cirka 4 minuter.
 3. Tillsätt potatis, mjölk, lagerblad, en nypa salt och lite färskmald svartpeppar. Sjud tills potatisen är genomkokt, cirka 10 minuter.
 4. Sila alltsammans ner i en skål och slå på silen med en slev eller liknande för att få vätskan att rinna igenom. Plocka ur lagerbladen och för tillbaka resten av silet till kastrullen, och för över vätskan till en blender. Kör blendern på hög hastighet tills vätskan är helt slät och jämn, cirka 2 minuter (eller, om du inte har en blender, mixa vätskan så gott det går med en stavmixer i en kastrull).
 5. För över vätskan från blendern till kastrullen, tillsätt grädden och värm tills det sjuder. Smaka av med salt och peppar.
 6. Servera med en brödbit vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.