Grillad kyckling med patatas bravas och bönsallad

Grillad kyckling med patatas bravas och bönsallad

Foto: Robin Karlsson

Grillad kyckling är lite småsvårt att lyckas med normalt, för dels är kycklingfiléer så ojämna i tjockleken och dels blir de överstekta ganska lätt.

Här råder vi bot på problemen genom att först banka ut kycklingen tills den här jämntjock, och sedan ger vi kycklingfiléerna stekyta på endast ena sidan. Detta gör att vi får den härligt brynta smaken och en härligt saftig kycklingfilé som inte torkar ut och blir trådig och tråkig. Succé!

Till det serverar vi den spanska tapas-klassikern patatas bravas – stekt potatis i kryddig tomatsås, supergott som tapas eller som tillbehör till alla möjliga rätter – en enkel bönsallad samt ett medelhavsinspirerat kryddsmör med oliver och soltorkade tomater.

Obs! Det går bra att använda så kallade minutfiléer i det här receptet (faktum är att vi i steg 1 tillverkar våra egna minutfiléer). Det går för övrigt givetvis bra att steka kycklingen istället för att grilla, följ då instruktionerna i detta recept istället vad gäller tillagningen av kycklingen.


Grillad kyckling med patatas bravas och bönsallad

4 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • Cirka 600 g kycklingbröst

Patatas bravas:

  • 12 potatisar
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1/2 rödlök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflingor (kan uteslutas)

Bönsallad:

  • 1 tetrapak blandade bönor
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • Salt och peppar

Kryddsmör:

  • 10 oliver
  • 2 soltorkade tomater
  • 1 msk hackad persilja
  • Cirka 4 msk rumstempererat smör
  • 1 tsk pressad citron
  • Salt och peppar
  1. (Har du färdiga utbankade minutfiléer, gå direkt till steg 2.) Banka ut kycklingbrösten med en köttklubba eller annat föremål (t.ex. en tom vinflaska fungerar bra) genom att placera dem mellan två lager plastfilm (eller i en stor fryspåse) och försiktigt och metodiskt banka ut dem tills de är cirka 1 cm tjocka över hela filén. Har du väldigt stora kycklingbröst kan du först dela dem längs med (dvs så att du håller kniven med den platta sidan mot skärbrädan när du skär) och sedan banka ut dem.
  2. Salta kycklingen runt om, täck med plastfolie och ställ i kylen.
  3. Skala och tärna potatisen i 1–2 cm jämnstora kuber. Skölj tärningarna i durkslag, låt rinna av något och placera sedan i mikrotålig skål. Mikra på högsta effekt i 5 minuter i taget tills nästan genomkokta. Skaka runt potatisen mellan omgångarna i mikron.
  4. Medan potatisen är i mikron gör du bönsalladen: Häll av och skölj bönorna och finhacka rödlök och persilja och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen till servering.
  5. För över tomaterna till blender eller stavmixerbägare och mixa slätt. När potatisen är klar i mikron steker du den på medelhög värme i riktigt med olja tills väl brynt runt om. Salta ordentligt, tillsätt rödlök och kryddor och låt steka i 30 sekunder. Tillsätt sedan tomaterna och rör om, sänk värmen till låg och låt småputtra under försiktig omrörning i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Medan potatisen puttrar finhackar du oliver, soltorkade tomater och persilja till kryddsmöret. Blanda med smöret, citronen, salt och peppar. Placera i liten skål i kylen till servering.
  7. Ta kycklingen ur kylen och torka bitarna torra med hushållspapper. Smörj in dem i ett tunt lager matolja, cirka 1–2 matskedar totalt. När grillen är riktigt varm – när kolen är helt täckta av grå aska – placerar du grillgallret över kolen, sätter på locket och låter gallret förvärma i 5–10 minuter. Skrapa sedan gallret rent med en grillborste.
  8. Placera kycklingbitarna direkt över kolen och låt dem tillagas (rotera bitarna då och då, men vänd dem inte än). När det är riktigt bra grillyta på undersidan och endast en antydan av rosa på ovansidan så vänder du kycklingbitarna och låter dem grilla på andra sidan i 30 sekunder tills inget rosa finns kvar.
  9. Servera kycklingen med patatas bravas, bönsallad och kryddsmör.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.