Wok med krispig tofu och nudlar

Wok med krispig tofu och nudlar

Foto: Robin Karlsson

I Sverige används tofu ofta som vegetariskt alternativ till kött, men så är inte alls fallet i Asien. Där används det bara som ytterligare en ingrediens, och ofta tillsammans med kött som i t.ex. den fantastiska rätten mapu dofu.

Denna rätt är dock helt vegetarisk – tofu som stekts så den blir riktigt krispig är fantastiskt gott, särskilt tillsammans med den mustiga såsen på soja, sesamolja, svart vinäger och chili-olja.

Som grönsaker har jag valt salladskål, salladslök, och gai lan, en slags kålsläkting som omväxlande även kallas ”young kale”, kinesisk kål och kinesisk broccoli (se https://en.wikipedia.org/wiki/Gai_lan). Denna går jättebra att ersätta med något annat, t.ex. sparrisbroccoli, savojkål, eller bok choi.

Kinesisk svart vinäger är lite av en specialingrediens, men det brukar alltid finnas i asiatiska livsmedelsbutiker så det bör inte vara så svårt att få tag på. Och det är supergott i jättemånga rätter! Men annars kan man använda vanlig balsamvinäger.


Wok med krispig tofu och nudlar

4 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 2 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk svart vinäger (kan ersättas med balsamvinäger)
  • 1–2 msk asiatisk chili-olja (t.ex. denna) (kan uteslutas)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 400 g extra hård tofu
  • 200 g gai lan
  • 1/2 salladskål
  • 4 salladslökar
  • 400 g nudlar
  1. Blanda vitlök, soja, sesamolja, vinäger, chili-olja och majsstärkelse i en liten skål. Ställ åt sidan tills vidare.
  2. Skär tofun i munsbitar, cirka 0,5–1 cm tjocka. Strimla stjälkarna på gai lan fint på snedden och grovhacka bladen. Grovhacka salladskålen och strimla salladslöken fint på snedden. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, häll av men spara lite av kokvattnet i en kopp.
  3. Förvärm en wok eller stor stekpanna med höga kanter på hög värme. Stek tofun i rikligt med matolja tills väl brynt runt om, och för över till skål. Höj värmen till max och när pannan börjar ryka, stek gai lan och salladskål hastigt tills något svärtad i kanterna men med lite krisp kvar. Tillsätt salladslöken, såsen, nudlarna och en liten skvätt nudelvatten och kasta runt tills såsen har kokat ihop något och klibbar fast i grönsakerna och nudlarna.
  4. Servera omedelbart med extra chili-olja och soja vid bordet.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.