Involtini i tomatsås

Involtini i tomatsås

Foto: Robin Karlsson

Involtini, som också kallas braciola i USA, är italienska rullader av nöt, fläsk, kalv eller kyckling som fylls med allt från ost, örter, vitlök och brödsmulor till skinka och salami eller grönsaker som lök, svamp, spenat, och annat, och som sedan tillagas i en sås.

Här fyller vi våra involtini med pepperonikorv – sån man brukar ha på pizza, ni vet? – och mozzarella, och tillagar dem i en mustig tomatsås. Jag rekommenderar en pepperonisalami från den finska tillverkaren Kotivara, den brukar vara lätt att få tag på och smakar väldigt bra. Men självklart kan du fylla dina involtini med lite vad du vill!

Normalt serveras involtini i tomatsås med pasta – det är ju ändå en italiensk rätt – men även här kan man självklart låta den egna smaken styra.

Här är involtinin gjord på lövbiff, vilket är det enklaste och kanske billigaste alternativet. Du kan som nämns ovan göra involtini på kalv, fläsk eller kyckling om du vill, men det är viktigt att det är riktigt tunna skivor (tänk lövbiffstunna), annars blir det svårt att få ihop vettiga rullar av dem.

Beroende på storleken på köttskivorna man använder kan man äta 1 eller 2 var, men tänk cirka 200 g per person så blir det nog lagom.


Involtini i tomatsås med pasta

4 personer
Cirka 1,5 timmar

Ingredienser:

 • 4–8 skivor lövbiff (cirka 800 g totalt)
 • Cirka 100–200 g tunna skivor pepperonikorv eller annan salami
 • 2–3 bollar mozzarella
 • 2 burkar hela konserverade tomater
 • 1 gul lök, delad i tu genom roten
 • 2–4 vitlöksklyftor, finrivna
 • Salt och peppar
 • 2 msk hackade örter, t.ex. basilika, timjan, oregano (frysta går bra)
 • Cirka 320 g torkad pasta

Övrigt:

 • Olivolja att steka i
 • Tandpetare
 1. Lägg ut köttskivorna på en bräda med kortsidan mot dig. Salta och peppra rikligt över skivorna, täck med pepperoni och mozzarella, rulla ihop från kortänden och sätt 1 eller 2 tandpetare igenom för att hålla ihop det hela.
 2. Mixa tomaterna släta (eller krossa för hand i en skål.
 3. Bryn dina involtini runt om i olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en gryta satt på medelhög värme (bryn i omgångar och lägg åt sidan emellan om det blir för trångt i pannan, men lägg tillbaka alla innan nästa steg).
 4. Tillsätt tomater, lökhalvor och vitlök. Salta och peppra ordentligt och rör om så allt blandas och alla involtini är täckta med sås. Låt koka upp och sänk värmen till låg och låt sjuda i cirka 1 timme eller tills köttet är mört.
 5. Plocka ur lökhalvorna och släng. Plocka ur köttrullarna och lägg på en tallrik. Rör ner örterna i såsen och smaka av. Justera eventuellt med mer salt och peppar och lägg sedan tillbaka dina involtini i såsen och rör om försiktigt.
 6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
 7. Servera involtini i sås med pasta, och strö eventuellt lite extra hackade örter över vid bordet. (Plocka ur tandpetarna innan servering, eller instruera dina gäster att plocka ur sina egna.)

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.