Lättlagat: Kål- och bönsoppa

Kål- och bönsoppa

Foto: Robin Karlsson

Det här receptet är inspirerat av ett italienskt recept på bröd- och kålsoppa, men här är brödet serverat i form av krutonger istället för som i originalreceptet där hela brödskivor varvas med soppa och gratineras i gryta i ugnen. Det är också väldigt gott, men jag tror själva konceptet brödsoppa kan verka lite avskräckande för somliga, så här presenterar jag en mer lättsmält variant.

De sardellfiléer som avses i ingredienslistan är sådana som är saltade och packade i olja, och oftast säljs på glasburk. Fråga efter italienska eller spanska sardeller i butiken så hittar du nog rätt. De används i det här receptet för att ge en mustig bakgrundston, men själva soppan smakar absolut inte fisk!

Svartkål är en enormt smaklig kålsort som är en favorit hos italienarna, men den kan ibland vara lite svår att få tag i (särskilt om det inte är säsong, vilket är under hösten), men det går utmärkt att ersätta svartkålen med grönkål eller en blandning av kålsorter och kanske annat grönt som spenat eller mangold om man vill.

Gruyère är naturligtvis inget måste den heller utan det går utmärkt med vilken smakrik ost som helst, men gärna en som har bra smältegenskaper. Västerbotten eller en lagrad grevé skulle nog bli fantastiskt gott.


Kål- och bönsoppa

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 100 g tärnad eller strimlad prosciutto, pancetta, bacon eller liknande
  • 500 g grovhackad svartkål (ett stort knippe)
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 sardellfiléer (se ovan)
  • 2 liter hönsbuljong
  • 2 x 380 g vita bönor, avrunna
  • 4-6 stora skivor rejält surdegsbröd, typ levain, skuret i kuber
  • Olivolja
  • 30 g finriven parmesan
  • 100 g riven gruyère eller annan bra smältost
  1. Stek det strimlade köttet på medelhög värme i olivolja tills det har fått lite färg. För över till en gryta som rymmer cirka 5 liter eller mer.
  2. Höj värmen på stekpannan till max och stek hälften av den strimlade svartkålen. Kålen ska få rejält med färg utan att bli genomstekt och mjuk, cirka 4 minuter per omgång. För över till grytan. Stek sedan resten av kålen på samma sätt. Ett par minuter in tillsätter du den tunt skivade vitlöken och sardellfiléerna och låter dem steka med ett par minuter. Häll över en slev hönsbuljong och rör runt så att sardellerna löses upp innan du för över alltihop till grytan.
  3. Tillsätt hönsbuljong och bönor till grytan och koka upp. Låt sjuda 5-10 minuter.
  4. Under tiden steker du brödkuberna i olivolja på medelvärme. När de har fått lagom färg river du över lite parmesanost och låter det steka med i cirka 30 sekunder så att osten smälter lite och fäster på brödet, men utan att brännas.
  5. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö över riven gruyère, riven parmesan och brödkrutonger över de individuella soppskålarna vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.