Lättlagat: Pad Ka-Prao Gai med nudlar

Pad Ka-Prao Gai med nudlar

Foto: Robin Karlsson

Pad Ka-Prao måste vara en av de absolut enklaste – och, förutsatt att man gillar chili och thaibasilika, godaste – thairätterna man kan laga. Det tar i princip ingen tid alls när man väl har berett köttet och grönsakerna, vilket i sig går väldigt raskt för som i de allra flesta riktigt goda wokrätter så är det ganska få ingredienser.

Man kan göra den här rätten med vilket kött man vill – nöt, fläsk, kyckling, räkor – men jag valde kyckling, vilket är varför rätten kallas Pad Ka-Prao Gai. Pad betyder typ wokrätt, Ka-Prao betyder thaibasilika, och Gai är kyckling.

Nu är det så att det finns det två sorters thaibasilika: dels en som är ganska lätt att få tag på i vanliga mataffärer, som har en liten anis-aktigt smak; dels en som är väldigt svår att få tag i som smakar lite mer som vanlig basilika korsat med typ mint och peppar. Båda är jättegoda så jag rekommenderar att du bara tar första bästa du får tag i. Själv föredrar jag oftast den första varianten, och det var också den jag använde i det här receptet.

Jag föredrar att ”handmala” köttet, dvs bara hacka det våldsamt med en stor kniv tills man har fått en grov färs. Det går också bra att göra i matberedare genom att pulsa några gånger tills det ser lagom finhackat ut. Tanken är att man då får lite olika stora bitar vilket ger en bra kontrast i den färdiga rätten. Om man inte vill hacka för hand och inte har en matberedare kan man absolut använda färdig färs istället.

Normalt serveras rätten med ris, men jag kände för nudlar så det blev det istället! Vill man ha ris är det bara att hoppa över steg 1 och istället koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

Thaichili är ganska små och smala – ungefär mittemellan piri-piri och vanlig chili i storlek – och brukar gå att hitta i asiatiska mataffärer. Hittar man det inte går det jättebra att ersätta med vilken chili man vill, och givetvis anpassar man mängden efter vilken styrka man vill ha på den färdiga rätten.


Pad Ka-Prao Gai med nudlar

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

  • 4 portioner nudlar
  • 600 g kycklingfilé
  • 16 röda och/eller gröna thaichilifrukter (eller valfri mängd)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk ostronsås
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 msk vatten
  • 1,5 tsk socker
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 dl matolja
  1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj sedan med kallt vatten för att avstanna tillagningen helt och hållet.
  2. Hacka köttet (se anmärkning ovan). Blanda ostronsås, fisksås, ljus soja, mörk soja, vatten och socker i en liten skål eller kopp och rör lite så sockret löser sig någorlunda. Plocka bladen från thaibasilikan. Finriv eller pressa vitlöken och skiva chilin i cirka 1 cm stora bitar.
  3. Häll matoljan i en kall wok eller stor stekpanna med höga kanter, tillsätt vitlöken och chilin, ställ på spisen och sätt värmen på medel. Stek ett par minuter under omrörning, och luta pannan då och då så chilin och vitlöken verkligen badar i oljan, hela tanken här är att smaksätta oljan ordentligt utan att ge grönsakerna färg. När vitlöken precis börjar få färg tillsätter du kycklingen och bökar runt den med en stekspade tills det inte är några stora klumpar längre, tillsätt sedan såsen och fortsätt steka under omrörning någon minut tills allt gått ihop sig och kycklingen är genomstekt.
  4. Ta pannan av plattan och tillsätt thaibasilikan och nudlarna och blanda allt ordentligt.
  5. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.