Pasta med italiensk-amerikanska köttbullar i tomatsås

Pasta med italienska köttbullar i tomatsås

Foto: Robin Karlsson

Det här är en riktigt vardagsklassiker i vårt hem. Enkelt, supergott, billigt, ALLA gillar det, och – om man får hjälp med att rulla köttbullarna – snabbt att svänga ihop.

Det är även perfekt att göra en rejäl sats av köttbullarna och frysa in dem efter stekning, och på så sätt kan man mätta i princip hur många människor som helst med väldigt kort varsel.

Frys de stekta köttbullarna i ett lager på en plåt i frysen, och för över dem till fryspåsar efter att de har frusit. Tillsätt de frysta köttbullarna direkt från frysen till såsen samtidigt som tomaterna, koka upp och låt småputtra tills köttbullarna är genomvarma.


Pasta med italiensk-amerikanska köttbullar i tomatsås

4 personer
35 minuter

Ingredienser:

Köttbullar:

  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 msk blandade örter, t.ex. basilika, oregano och timjan (frysta går bra)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl finriven parmesan
  • Torkade chiliflingor (valfritt)
  • 1 rågad tsk salt
  • Grovmald svartpeppar
  • 400 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs

Tomatsås:

  • 1200 gr konserverade tomater (helst hela)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk blandade hackade örter, t.ex. basilika, oregano och timjan (frysta går bra)
  • 1 tsk salt
  • Grovmald svartpeppar
  • Olivolja
  • Cirka 400 g spagetti eller annan valfri pasta
  • Parmesanost att riva över vid bordet
  1. Blanda alla ingredienser till köttbullarna utom färsen i en stor bunke, rör om och låt stå ett par minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken och rensa och hacka örterna (om du inte använder frysta). Mixa tomaterna så slätt du vill med stavmixer eller blender (om du inte använder krossade tomater, vilket inte rekommenderas).
  3. Blanda ner färsen i bunken och rör ganska kraftigt med en gaffel i ett par minuter tills färsen går ihop till en smet. Ju mer du rör desto fastare köttbullar får du.
  4. Olja in en bräda eller annat att lägga de rullade köttbullarna på samt dina egna händer och rulla halvstora köttbullar av köttfärssmeten (ca 25–30 st). Stek dem i olivolja på medelhög värme i en stor stekpanna med höga kanter (eller gryta) tills de fått bra stekyta. Om alla bullar inte får plats i ett lager kan du steka i omgångar.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Tillsätt lök och vitlök till köttbullssteket (och lägg tillbaka alla köttbullar i pannan om du stekte i omgångar) och stek ett par minuter tills löken och vitlöken mjuknat utan att ha fått särskilt mycket färg.
  7. Tillsätt tomater, örter, 1 tsk salt och grovmald svartpeppar till stekpannan och skaka pannan eller rör om försiktigt. Sänk värmen när det har kokat upp och låt småkoka i cirka 10 minuter. Rör då och då.
    Proffstips: Sås och köttbullar kan du förbereda i så god tid du vill. Du kan låta såsen med köttbullarna i småsjuda i timmar om så önskas, men då kanske du behöver tunna ut den med lite av vatten innan servering.
  8. Smaka av såsen med salt och peppar, sleva köttbullar och tomatsås över pastan och servera. Riv parmesanost över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.