Ghana-inspirerad kycklinggryta med jordnötter

Ghana-inspirerad kycklinggryta med jordnötter

Foto: Robin Karlsson

Denna kycklinggryta är inspirerad av en ghanansk rätt som direktöversatt kallas ”jordnötssoppa”, och är en mustig gryta som smaksatts med jordnötssmör och hela jordnötter. Den kan göras med olika slags kött, ofta kyckling eller get – en populär variant använder getmage, men det kändes lite väl exotiskt så jag körde på kycklinglårfiléer istället (även om hela kycklinglår är vanligare i Ghana).

Min variant innehåller också stora bitar av paprika, för det är gott och passar bra, men det är ovanligt i Ghana. Både min variant och originalet serveras vanligen med nykokt ris.

I övrigt är det inga konstigheter, utan bara en mustig och härligt nötig gryta som jag tror de flesta skulle gilla.

Smaklig spis!


Ghana-inspirerad kycklinggryta med jordnötter

4 personer
Cirka 1 timme

Ingredienser:

  • 450 g kycklinglårfiléer, i munsbitar
  • 2 stora gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 chilifrukt (kan uteslutas)
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 2,5 dl jordnötssmör
  • 1 grön och 1 röd paprika, grovt tärnade eller strimlade
  • 1 dl hela rostade jordnötter
  • 1 msk soja
  • Salt och peppar efter smak
  1. Mixa 1 gul lök (skalad och delad i mindre bitar) och 3 vitlöksklyftor (skalade) slätt i blender tillsammans med 2 dl kycklingbuljong. Skala och halvera den andra löken och skala resterande 3 vitlöksklyftor.
  2. Bryn kycklingen i lite matolja i en stor gryta, tillsätt lökmixen samt den halverade löken och resterande 3 vitlöksklyftor tillsammans med riven ingefära, tomatpuré och hel chilifrukt (stjälk borttagen).
  3. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det börjar se torrt ut.
  4. För över lökbitar, vitlöksklyftor och chili till blender. Tillsätt konserverade tomater, jordnötssmör och resterade 2 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Tillsätt till grytan (passera genom finmaskig sil ner i grytan om du orkar) tillsammans med soja, en nypa salt och lite peppar.
  5. Låt sjuda i cirka 25 minuter, tills såsen har reducerats och mörknat i färgen något, innan du tillsätter paprika och jordnötter och låter sjuda ytterligare 20 minuter eller tills paprikan är genomkokt men inte helt mjuk.
  6. Späd med lite kycklingbuljong om grytan känns för tjock, smaka av med salt och peppar, och servera med nykokt ris.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.