Klassisk köttfärslimpa

Klassisk köttfärslimpa

Foto: Robin Karlsson

Köttfärslimpa. Smaka på ordet: köttfärslimpa. Det låter ju ärligt talat inget vidare. Liksom lite grovhugget, nästan vulgärt. En limpa gjort av köttfärs. Men – som jag tror de flesta människor som är uppvuxna i Sverige känner till – den svenska köttfärslimpan kan vara bland det mest tillfredställande som finns.

I min farmors köttfärslimpa var det alltid små bitar av morötter och ärtor, och om det var någon gång jag åt mina morötter och ärtor så var det när de var inbakade i farmors köttfärslimpa. Det gör hela rätten på sätt och vis ännu mer bisarr, men f-n om det inte är det som är pricken över i:et också.

I ingredienslistan nedan står det ”nöt- eller blandfärs”, men jag rekommenderar verkligen blandfärs. Det är samma med köttbullar för övrigt – med bara nötfärs blir det lite platt på nåt vis. Jag rekommenderar blandfärsen varmt! Och glöm inte de inbakade morötterna och ärtorna!


Klassisk köttfärslimpa

4 personer
1,5 timmar

Ingredienser:

Köttfärslimpa:

  • 1 morot, tärnad
  • 1 gul lök, riven
  • 1 rågad tsk salt
  • Svart- och vitpeppar
  • 6 kryddpepparkorn, stötta i mortel
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 800 g nöt- eller blandfärs
  • 1 näve frysta ärtor

Potatismos:

  • 800 g mjölig potatis, skalad
  • 25 g smält smör
  • 1 dl varm mjölk
  • Salt
  • Peppar

Gräddsås:

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk soja
  • Salt och peppar
  • 0,5 msk brun Maizena redning
  1. Sätt ugnen på 160 grader och koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Skala och skär moroten i 1 cm stora tärningar och koka dem i det saltade vattnet i cirka 3 minuter. Plocka upp morotstärningarna med en hålslev och lägg i en liten skål (behåll kokvattnet i kastrullen på spisen).
  3. Riv löken ned i en stor skål. Tillsätt salt, peppar, kryddpeppar, ströbröd och mjölk och blanda ordentligt. Låt stå i ett par minuter.
  4. Blanda ner färsen, morötterna och ärtorna i skålen. Rör ordentligt med en gaffel i ett par minuter tills färssmeten är välblandad och kletar fast lite i kanterna på skålen.
  5. Smörj en ugnsfast form samt dina egna händer med lite matolja, stjälp ner färssmeten i formen och forma till en limpa. Sätt i stektermometer och ställ i ugnen.
  6. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i morotsvattnet tills genomkokt, cirka 15 minuter, och häll sedan av. Låt potatisen ånga av lite i kastrullen medan köttfärslimpan blir färdig i ugnen.
  7. När ugnstermometern visar 66 grader tar du ut formen och täcker den löst med aluminiumfolie och sätter ugnens grillelement på 230 grader.
  8. Under tiden rör du ihop lingon och socker och ställer i kylen.
  9. Gör sedan gräddsåsen genom att kombinera grädde, mjölk, fond och soja i en kastrull och låt det småkoka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av med lite Maizena redning om såsen är för tunn. Låt stå på lägsta värmen till servering (rör då och då).
  10. Ta bort folien från köttfärslimpan och ställ in formen i ugnen tills den har fått fin stekyta, cirka 5 minuter.
  11. Under tiden värmer du smör och mjölk i en kopp i mikron och häller över potatisen tillsammans med salt och vitpeppar och mosar till önskad mosninggrad.
  12. Ta ut köttfärslimpan och servera med rårörda lingon, potatismos och gräddsås.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.