Lättlagat: Köttfärssoppa

Köttfärssoppa
Foto: Robin Karlsson

Den här mättande och anspråkslösa köttfärssoppan är en riktig man tager vad man haver-klassiker hos mig, och den liknar på många sätt den klassiska svenska köttsoppan, men vi använder färs istället för tärnat kött.

Vill man spexa till det lite och ha i rotselleri, kålrot eller nån annan rotsak, så går det givetvis utmärkt. Hela rätten är faktiskt som gjord för improvisation!

Jag gillar dock receptet nedan, och särskilt förtjust är jag i att skiva potatisen istället för att tärna den. Det ger liksom lite kontrast i hela bygget, vilket jag uppskattar.


Köttfärssoppa

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 400 g köttfärs
  • 1–2 morötter, tärnade
  • 1–2 gula lökar, tärnade
  • 6–8 fasta potatisar, skalade och skivade i 0,5–1 cm tjocka skivor
  • 1 liter kalvbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk worcestershiresås
  • 2 lagerblad
  • 5 hela kryddpepparkorn
  • Salt och peppar
  • 1 näve frysta ärtor
  • 1–2 msk hackad persilja
  1. Bryn köttfärsen på hög värme i en stor gryta i lite matolja. Låt färsen ligga lite först så den får färg på undersidan och bryt sedan upp den med en slev så du får lite mindre och lite större smulor.
  2. Tillsätt morötter och lök och stek vidare några minuter tills löken blivit genomskinlig och morötterna mjuknat något.
  3. Tillsätt potatis, buljong, tomatpuré, worcestershiresås, lagerblad, kryddpeppar, en hyfsad nypa salt och svartpeppar efter smak. Rör runt ordentligt och låt soppan koka upp, justera sedan värmen så det sjuder försiktigt och låt det göra det tills potatis och morötter är helt genomkokta, cirka 15 minuter.
  4. Tillsätt ärtor och låt sjuda ett par minuter till. Smaka av och justera vid behov, och plocka ur lagerblad och kryddpepparkorn om du ids.
  5. Servera och strö persilja över vid bordet.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *