Kyckling satay med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås

Foto: Robin Karlsson

Kyckling satay är en indonesisk klassiker som är grillade kycklingspett som serveras med en sås, och den vanligaste (i alla fall i västvärlden) är jordnötssås, och det hela kunde knappt vara enklare att lyckas med, tack vare några smarta genvägar.

Det här är visserligen en något förenklad version – vi använder min favorit, röd currypasta, för att smaksätta kycklingen och jordnötssmör istället för hela jordnötter till såsen – men det blir otroligt gott.

Allra godast blir spetten på grill, men det går utmärkt att göra i ugnen också (se instruktioner nedan).


Kyckling satay med jordnötssås

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

Kycklingspett:

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 msk röd currypasta
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt

Jordnötssås:

  • 2 dl kokosmjölk
  • 4 msk jordnötssmör (naturligt)
  • 1 tsk soja
  • 1/2 tsk fisksås
  • 1 msk lime
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 msk socker
  1. Dela kycklinglåren i cirka tre ungefär lika stora remsor, ungefär dubbelt så långa som breda. Blanda sedan currypasta, salt och olja i en liten skål eller kopp och häll det över kycklingbitarna i en stor skål och blanda runt ordentligt så marinaden täcker i ett jämnt lager. Gå vidare till steg 2 eller för något bättre resultat, låt stå i minst 40 minuter eller upp till ett dygn i övertäckt i kylen.
  2. Trä kycklingbitarna på spett genom att vika varje kycklingbit dubbelt så den blir ungefär kvadratisk och sedan trä igenom spettet genom hela den vikta kycklingbiten. Packa bitarna ganska hårt på spetten.
  3. Grilla över hög värme tills kycklingen är lite svedd i kanterna och helt genomstekt, cirka 12 minuter totalt (vänd så ofta du vill). Alternativt, förvärm ugnen till högsta värmen och placera spetten över en ugnsfast form (så spettens ändar vilar på formens sidor men själva kycklingen hänger fritt över formens botten) och stek i ugnen tills lite svedda och helt genomstekta, cirka 15–20 minuter (vänd minst 1 gång under tiden).
  4. Blanda under tiden alla ingredienser  till såsen i en kastrull och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av och justera eventuellt, och ställ åt sidan. Såsen är godast om den serveras ljummen.
  5. Servera kycklingspetten med såsen och t.ex. nykokt vitt ris och lite strimlad vårlök.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.