Krispig råraka i smörgåsgrill

Krispig råraka i smörgåsgrill

Foto: Robin Karlsson

Rårakor är ju exakt lika gott som det är enkelt – det vill säga väldigt – och med mitt smörgåsgrillsknep blir det ännu enklare.

Traditionellt tillagas rårakor i stekpanna, och det svåraste momentet är när de ska vändas för det är ganska lätt att de faller isär lite eller viks och har sig, särskilt om man gör stora (vilket man gör, eftersom vem vill ha lite råraka?).

Min metod går istället ut på att man bara trycker ner den rivna potatisen, blandad med smält smör och salt och peppar, i en smörgåsgrill, stänger locket, och låter den stå till den är klar. Det tar typ 15–20 minuter, beroende på smörgåsgrill, och allra bäst tycker jag det blir i paninipressar men även t.ex. våffeljärn fungerar utmärkt.

Rårakan fastnar gärna lite, men den släpper när den är färdigstekt så få inte panik om du får för dig att kolla efter halva tiden och då ser att potatisen sitter fast överallt. Ha bara tålamod så ska du se att den släpper fint när den är klar (i värsta fall kan man behöva peta lite på den med en stekspade, men värre än så ska det inte vara).

Det bästa med den här metoden är dels att resultatet brukar bli alldeles fantastiskt – krispigt och knaprigt och härligt brynt på ytan, och mjukt och fluffigt på insidan – och dels att det ger en händerna fria tills rårakan är klar. Man kan då t.ex. steka på lite falukorv och ägg som på bilden ovan, eller vispa ihop någon trevlig röra, eller bara plocka fram löjrommen, crème fraichen och gräslöken.

Oavsett hur man vill servera sin råraka så kan jag inte nog rekommendera att du testar att laga den i smörgåsgrill. Själv kommer jag aldrig göra i stekpanna igen om jag har något att säga till om.


Krispig råraka i smörgåsgrill

2–4 personer
Cirka 30 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  1. Tvätta eller skala potatisen och riv på grövsta sidan på ett rivjärn. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur potatisen och blanda sedan med 2 msk smält smör och ganska rejält med salt och peppar.
  2. Förvärm en smörgåsgrill på hög värme och tryck sedan ut den rivna potatisen i ett jämnt lager över grillen, cirka 1–2 cm tjockt (har du en liten grill kan du behöva göra i flera omgångar).
  3. Tryck ner locket och låt ligga i cirka 15–20 minuter eller tills rårakan är gyllenbrun och krispig.
  4. Lyft försiktigt ut rårakan och servera, t.ex. med löjrom och crème fraîche som förrätt, eller med stekt falukorv och ägg som middag eller brunch.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.