Lättlagat: Krämig skaldjurspasta med curry

Skaldjurspasta med curry

Foto: Robin Karlsson

Krämig, värmande skaldjurspasta kryddad med curry är verkligen perfekt när man behöver en riktigt värmande och mysig middag men inte har så mycket tid. Det tar knappt längre tid än vad det tar att koka pasta, så det funkar toppen mitt i veckan!

De flesta ingredienserna i listan går bra att utesluta eller ersätta – annan lök istället för purjo, majs istället för ärtor, strunta i tomaten, tillsätt lite svamp, etc – så oftast kan man bara ta det man har hemma och därmed slippa handla.

Frysta kräftstjärtar eller räkor går jättebra, men tänk då på att de behöver lite längre i pannan innan de blir genomvarma samt att såsen kan bli lite tunnare eftersom kräftstjärtarna eller räkorna då inte har runnit av.


Krämig skaldjurspasta med curry

2 stora portioner
20 minuter

Ingredienser:

  • Ca 180 g penne eller annan pasta
  • 2 msk mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 näve finriven parmesan (ca 30 g)
  • 1–2 msk hackad gräslök
  • 150 g skalade kräftstjärtar och/eller räkor
  • 1/2 purjolök (vita delen), grovhackad
  • 1 stor tomat, tärnad
  • 1 näve frysta ärtor  (ca 100 g)
  • Ca 1 msk vanligt gult currypulver
  1. Koka pastan i välsaltat vatten. Häll av när den är knappt al dente men spara en kopp av pastavattnet.
  2. Medan pastan kokar: Blanda ihop mjölk, äggulor, parmesan och gräslök i en liten skål eller kopp. Låt kräftstjärtarna rinna av i durkslag.
  3. Stek purjolök på medelvärme i lite olivolja tills den är mjuk men ej tagit färg, cirka 7 minuter. Tillsätt sedan, tomat och ärtor och låt steka under omrörning i några minuter tills ärtorna är genomstekta, tillsätt sedan curry och stek i 30 sekunder innan du tillsätter den avrunna pastan.
  4. Ta pannan från värmen och vänta tills det slutar fräsa i botten på pannan, sedan tillsätter du mjölkblandningen, kräftstjärtarna samt en skvätt pastavatten och rör runt tills en fin sås bildats. Justera eventuellt konsistensen med mer pastavatten. Smaka av och tillsätt salt eller mer curry om det behövs.
  5. Servera omedelbart.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.