Halloweenspecial: Pumpabullar fyllda med pumpakräm

Pumpabullar fyllda med pumpakräm

Foto: Robin Karlsson

Det här receptet på pumpabullar tar visserligen lite tid (vilket bullbak gör inte det!), men det är inte särskilt svårt att lyckas med. Den krämiga pumpafyllningen garanterar också att bullarna blir saftiga och fina!

Vill man göra det lite lättare för sig kan man med fördel göra steg 1–4 dagen innan och då låta degen jäsa sakta över natten i kylen. Det har också fördelen att degen blir ännu godare!

Obs: Vissa mått i receptet är angivna i både vikt och volym, av flera anledningar. Dels är ingredienser som t.ex. mjöl väldigt opålitliga att mäta i volym – det kan skilja så mycket som 50 % beroende på hur hårt packat mjölet är – och dels är det väldigt mycket enklare att använda en våg! Då ställer man bara skålen på vågen och pytsar i sina ingredienser, och slipper därmed smutsa ner (och senare diska) en massa måttsatser och annat. Har du ingen köksvåg kan du använda volymmåtten istället, men jag rekommenderar verkligen att du skaffar en våg. De kostar inte mycket och när man väl har vant sig är de ovärdeliga, särskilt när det kommer till bakning.


Pumpabullar

Total tid: Cirka 7 timmar
Aktiv tid: Cirka 3,5 timmar

10 bullar

Ingredienser:

 • 1 bakad pumpa (ca 1,5 kg rå, klassisk Halloweenpumpa eller butternut)

Fyllning:

 • 400 g pumpamos från bakad pumpa (ca 4 dl)
 • 50 g socker (ca 0,5 dl)
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 4 tsk majsstärkelse
 • 4 tsk vatten

Deg:

 • 300 g vetemjöl (ca 5 dl)
 • 30 g socker (ca 0,3 dl)
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 5 g salt (ca 1 tsk)
 • 5 g torrjäst (ca 1,5 tsk)
 • 130 g pumpamos från bakad pumpa (ca 1,3 dl)
 • 110 g mjölk (110 ml)
 • 30 g rumsvarmt smör (ca 2 msk)
 • Lite gul hushållsfärg, flytande eller pulver (kan uteslutas)

Övrigt:

 • 1 ägg uppvispat med 0,5 dl mjölk att pensla med
 • Bakpensel
 • Cirka 85 cm steksnöre per bulle
 • Köksvåg (rekommenderas)
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Klyfta pumpan och skrapa bort kärnorna (spara dem till steg 5 om du vill använda dem som garnityr). Baka klyftorna i ugnen på en aluminiumfolieklädd plåt tills fruktköttet är helt genommjukt, cirka 30 minuter.
 2. Låt pumpabitarna svalna så pass att du kan hantera dem utan att bränna dig och skrapa sedan ner fruktköttet i en skål. Väg sedan upp 400 g pumpamos i en kastrull till fyllningen och 130 gram pumpamos i en skål till degen. Spara eventuellt överblivet mos till något annat.
 3. Blanda ned socker och vaniljsocker i  kastrullen och värm under omrörning på medelvärme tills sockret har smält och blandningen har tjocknat något, cirka 10–15 minuter. Blanda då majsstärkelse och vatten i ett litet glas och rör sedan ner det i kastrullen. Låt sjuda under omrörning i ett par minuter, ställ sedan bort från spisen och låt svalna helt och ställ det sedan i kylen tills du behöver det.
 4. Dags för degen: Blanda de torra ingredienserna i skålen till en köksmaskin med degkrok. Blanda ner mjölk och smör (och hushållsfärg om du använder det) i skålen med 130 g pumpamos och häll sedan alltsammans över de torra ingredienserna. Låt degkroken gå på låg hastighet tills allt är mer eller mindre blandat, höj då hastigheten till medel och låt knåda i 15–20 minuter tills en smidig och elastisk deg har bildats. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa tills dubbelt så stor, cirka 2 timmar (eller över natten i kylen).
 5. Medan degen jäser kan du rensa pumpakärnorna och sedan skölja dem rena i durkslag, placera dem i ett jämnt lager på bakplåtspappersklädd plåt och rosta dem i ugnen på 200 grader i cirka 8 minuter, sedan vänta tills de svalnat och då skala dem.
 6. När degen har jäst klart trycker du ner den så luften pressas ut och knådar den sedan lite lätt i cirka 5 minuter tills degen blivit smidig igen (mjöla bänken och händerna om det behövs, men inte för mycket). Dela degen i 10 delar (cirka 60 g stora bitar), forma bitarna till bollar (se t.ex. denna video för instruktioner), placera bollarna under en ren handduk och låt vila i 30 minuter.
 7. Kavla ut bollarna (mjöla bänk och kavel, men inte för mycket) till platta rundlar, cirka 15 cm i diameter. Var noga med att mitten på rundeln inte blir för tunn, den ska snarare vara lite tjockare än kanterna. Klicka sedan ut en sked pumpafyllning i mitten av rundeln (gärna med en mekanisk glasskopa om du har) och vik ihop degen runt om fyllningen, nyp ihop sömmarna och forma med händerna tills du har en mer eller mindre slät och rund boll. Placera bollen med sömsidan nedåt, placera snöret över bollen och knyt sedan så att snöret delar bollen i 8 klyftor (som en presentinslagning men en gång till, så att det ser ut så här ovanifrån när du är klar). Du får inte knyta för hårt, utan snöret ska bara precis vila emot bullen utan att skära in i den.
 8. Placera sedan den inslagna bollen under handduken igen och upprepa med resten av degen tills du har 10 stycken bollar. Låt dem jäsa under handduken i 1 timme, pensla sedan med ägg uppvispat med mjölk, och grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter tills något gyllenbruna på toppen.
 9. Låt svalna på galler och placera sedan i plastpåsar i rumstemperatur tills du ska servera, alternativ frys i fryspåsar och låt tina i cirka 1 timme i rumstemperatur innan servering. Ta bort snörena genom att knipsa av dem med sax där de korsar varandra på toppen och på botten och sedan försiktigt dra loss dem (eller låt gästerna göra detta själva innan de äter). Dekorera eventuellt med pumpakärnor innan servering.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.