Sesammakrill med bok choi

Sesammakrill med bok choi

Foto: Robin Karlsson

Makrill är kanske inte underskattad, men helt klart underutnyttjad. Många, åtminstone här på östra sidan av landet, har kanske bara prövat makrill som rökt fisk. Det är visserligen supergott, men makrill kan användas till så mycket mer. Makrillen är dessutom grönlistad av WWF och rekommenderas av Livsmedelsverket som en alternativ källa till omega-3.

Makrillen i detta recept marineras i asiatiska godsaker och serveras med bok choi – en slags kål som är väldigt mild och fin i smaken (som även går under namn som bok choy, bak choi, pak choy och pak choi), och som alla andra kålsorter kan den bli en riktig vinnare om man bara ger den lite extrem hetta. Blomkål, broccoli, vitkål, grönkål, svartkål, brysselkål – i princip alla kålsorter får en så enormt trevlig smak av att bli lite svedda i kanterna, oavsett om detta åstadkoms medelst grill, wok, stekpanna, ugn, eller annat.

I detta recept använder vi wok eller stekpanna på vanlig spis, och då är det viktigt att dels förvärma woken eller pannan tills den är bokstavligen rykande het, och dels att se till att kålen är torr. Om kålen är blöt slösas en massa av pannans energi på att förånga vattnet, och kålen blir snarare ångkokt än stekt.

Ps. Det kan vara en idé att öppna fönstren och plocka ner brandvarnaren just medan du steker din bok choi, för det blir lätt lite rökigt, och inget kan sabba en hyfsat tidskänslig måltid som denna som att behöva springa och tysta brandvarnaren.


Sesammakrill med bok choi

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 4 stora makrillfiléer
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 3 msk japansk soja
 • 1/2 tsk sesamolja
 • 1 tsk mirin
 • 1 tsk risvinäger
 • 1 röd chili
 • 1 knippe vårlök
 • 4 dl jasminris
 • 1 msk matolja
 • 4 bok choi
 1. Dela makrillfiléerna i 2–3 bitar beroende på storleken på filéerna. Lägg dem i en skål, häll över 3 msk soja, 1/2 tsk sesamolja, 1 tsk mirin och 1 tsk risvinäger och se till att fisken täcks runt om av marinaden.
 2. Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme i nån minut eller två tills de fått lite färg. Här gäller det att vara med, för det är lätt att bränna fröna om man tittar bort i en sekund. Häll över dem i en liten skål när de är färdiga.
 3. Skiva chilin och den gröna delen av vårlöken tunt och placera i varsin liten skål.
 4. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen.
 5. Sätt ugnen på lägsta värme, en stekpanna på medelhög värme och en wok eller stor stekpanna med rundade kanter på dunderhög värme.
 6. Skär bort botten på bok choi-kålen och separera ut alla stjälkarna. Skölj dem under rinnande kallt vatten och torka dem i en salladsslunga eller försiktigt mellan två rena köks- eller pappershanddukar. Det är viktigt att de blir så torra som möjligt!
 7. Stek fisken i den medelvarma stekpannan i lite olja med skinnsidan neråt i 2-3 minuter. Vänd fisken och stek 1 minut på köttsidan tills de är helt genomstekta och har fått lite färg. För över till en ugnsform eller tallrik och ställ i på varmhållning i ugnen. Ställ också in en skål som du sedan ska servera bok choi-kålen i.
 8. Stek bok choi-kålen i woken (eller den stora stekpannan med rundade kanter) i lite matolja. De ska få ordentligt med färg, nästan bli lite fläckvis brända. När de har fått bra med färg häller du över 1 msk soja och skakar runt medan den kokar in. För över till den uppvärmda skålen.
 9. Servera fisken med bok choi-kål och ris. Ställ fram rostade sesamfrön, chili, vårlök och soja på bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.