Lättlagat: Thai-bolognese med risnudlar

Thai-bolognese med risnudlar

Foto: Robin Karlsson

Jag är säkerligen inte den första som har tänkt på att göra en slags sås bolognese med asiatiska smaker, men jag kan inte minnas att jag har sett det någon annanstans. När idén väl slog till kändes det helt självklart och uppenbart, nästan så jag blev irriterad över att jag inte har tänkt på det tidigare. Det är ju så enkelt!

Thai-bolognese är verkligen otroligt gott, och fantastiskt lättlagat. Det går också snabbt och innehåller inte så fasligt många (eller dyra) ingredienser! Svårslaget med andra ord.

Currypasta kan skilja sig rätt mycket i smakintensitet och chilistyrka beroende på märke, så ta mängden i receptet med en nypa salt (metaforiskt alltså, inte bokstavligt). Kokosmjölk kan också variera en hel del i hur tjock och krämig den är, varför den eventuellt kan behöva spädas eller redas lite, så här får du använda ditt goda omdöme.


Thai-bolognese med risnudlar

4 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • 1 knippe vårlök
  • 1 kruka thaibasilika
  • 500 g fläskfärs
  • 1–2 msk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 msk soja
  • 1 tsk fisksås
  • Eventuellt lite vatten
  • Eventuellt lite Maizena redning

Övrigt:

  • 4 portioner risnudlar
  1. Värm en stor stekpanna med höga kanter på hög värme och finhacka 2–4 vårlökar samt en näve thaibasilika.
  2. Tillsätt en skvätt matolja till pannan när den är het och lägg ner färsen. Bred ut den lite med en slev eller stekspade, men låt den sedan ligga i några minuter tills den fått bra med färg på undersidan. Hacka sedan upp färsen och rör runt ordentligt och stek vidare under omrörning ett par minuter, tillsätt sedan hackad vårlök och currypasta och stek någon minut till.
  3. Tillsätt kokosmjölk, soja och fisksås. Rör runt, sänk värmen till medellåg och låt sjuda några minuter tills det kokat ihop lite.
  4. Medan det sjuder tillagar du nudlarna enligt anvisningarna på paketet.
  5. Tillsätt eventuellt lite vatten till köttfärssåsen om du vill ha mer sås och tillsätt också eventuellt lite Maizena redning om du vill ha en tjockare sås. Smaka av och justera med soja och fisksås. Tillsätt hackad thaibasilika och ta av pannan från värmen.
  6. Servera och strö extra hackad vårlök och thaibasilika över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.