Lättlagat: Sallad med varmrökt lax, sojabönor och smörgåskrasse

Sallad med varmrökt lax och sojabönor

Foto: Robin Karlsson

En riktigt enkel men god och mättande sallad är helt perfekt för varma sommardagar. Som med alla sallader så är det ju egentligen bara att se till att ingredienserna är i lagom stora bitar och sedan blanda alltsammans. Detta går dock att göra med eller utan finess, och det finns ett par trick som skiljer en bra sallad från en medelmåttig.

Det första är att se till att vinägretten är väl emulgerad, det vill säga slät och homogen snarare än vattnig och oljig. Detta kan du läsa mer om här, men kort sagt är det enda som krävs att du har rätt proportioner på vinägern och oljan, har tillsatt något som hjälper emulsionen, t.ex. en tesked dijonsenap eller en äggula, och vispar eller skakar ihop vinägretten väldigt kraftigt och grundligt.

Det andra är att se till att salladsbladen (och övriga ingredienser) inte är täckta av vatten. Om de är det så får vinägretten svårt att fästa och det hela blir lite sörjigt. Det enklaste sättet att garantera torra salladsblad är att torka dem i en salladsslunga efter att du sköljt dem. Har du ingen salladsslunga så borde du köpa det, men om du av någon anledning inte vill det så kan du också torka bladen försiktigt men noggrant mellan två kökshanddukar. Tro mig, det gör verkligen skillnad om bladen är torra eller inte.

Har du bara koll på ovanstående så är resten väldigt lämpligt för improvisation. Men jag måste säga att kombinationen varmrökt lax, sojabönor, romansallad och smörgåskrasse är väldigt, väldigt lyckad, så känner du inte för att improvisera är det bara att följa receptet nedan.


Sallad med varmrökt lax, sojabönor och smörgåskrasse

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

  • 200 g sojabönor (frysta går bra)
  • 125 g varmrökt lax
  • 1 huvud romansallad
  • 1/2 paket smörgåskrasse
  • Vinägrett
  1. Om du använder frysta sojabönor, tina dem enligt anvisningarna på paketet. Annars gå vidare till steg 2.
  2. Ta bort skinnet från laxen och dela köttet i munsbitar med händerna. Skölj salladsbladen, torka dem torra i en salladsslunga eller försiktigt mellan två kökshanddukar, och strimla sedan bladen grovt eller riv dem i bitar.
  3. Blanda ihop vinägretten.
  4. Placera sallad och bönor i en stor skål, klipp över krassen, häll över ett par matskedar vinägrett och blanda runt allt med händerna tills vinägretten är väl fördelad över salladen. Tillsätt sedan laxen och vänd försiktigt in den i salladen utan att bryta upp bitarna för mycket.
  5. Ringla lite extra vinägrett över precis vid servering.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.