Nudelwok med skärbönor

Nudelwok med skärbönor

Foto: Robin Karlsson

Det här är en perfekt rätt att svänga ihop mitt i veckan. Det går väldigt fort, innehåller få ingredienser förutsatt att den asiatiska avdelningen av ditt skafferi är välfylld, och blir riktigt gott.

Skärbönorna går att ersätta med liknande grönsaker som sockerärtor eller haricot verts, eller egentligen vad som helst som du tror passar. Det viktigaste är att den ingrediens du väljer får rejält med färg, den ska ha en nästan grillad, lite svärtad smak – det som kineserna kallar wok hei, vilket något poetiskt kan översättas till wokens andedräkt. Därför är det viktigt att grönsakerna är helt torra när de åker i pannan, annars går det åt en massa energi åt att avdunsta vattnet innan grönsakerna börjar ta färg, och det resulterar ofta i att de blir snarare kokta än wokade.

Använder du två olika grönsaker bör du se till att det verkligen passar bra ihop, och jag rekommenderar verkligen inte att använda fler än två. Det blir svårt att se till att de är lagom genomstekta och också svårt att urskilja smakerna. En rätt som denna är perfekt för att visa hur verkligt god en enskild grönsak är, och de flesta vårgrönsaker och primörer är bra val.

Du kan gott koka nudlarna i förväg tills de är nästintill klara och sedan skölja dem med kallt vatten för att avstanna kokningen. När du väl börjar steka går det undan, och det är lätt att råka glömma nudlarna en sekund och då kan de bli överkokta.


Nudelwok med skärbönor

2 personer + matlåda
25 minuter

Ingredienser:

  • 400 g fläskfärs
  • 10 st skärbönor, sköljda, torkade och skurna i bitar på snedden
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1-2 msk japansk soja (ljus)
  • 1 tsk fisksås
  • 1 tsk risvinäger
  • Nymalen svartpeppar
  • 150 g breda äggnudlar, kokta
  • 1 färsk chilifrukt, skivad (valfritt)
  1. Stek fläskfärsen på hög värme tills den fått fin färg. Bryt upp den i mindre bitar medan den steks. För över till skål, häll på en halv matsked soja och rör runt.
  2. Låt pannan förvärma något innan du steker skärbönorna. Det är viktigt att pannan är riktigt varm. Stek bönorna tills de fått ordentligt med färg och blivit lite bubbliga på ytan.
    Proffstips: Om du dubblerar receptet är det klokt att steka bönorna i omgångar, för om pannan blir överfull är det svårt att få ordentlig färg på dem.
  3. Sänk värmen till medel. Tillsätt vitlöken och stek i 30 sekunder. Tillsätt en dryg matsked soja, fisksåsen, risvinägern och peppra ordentligt. Lägg tillbaka den stekta färsen i pannan. Blanda väl.
    Vid det här laget kan man tillsätta ett par matskedar vatten och strö över lite Maizena redning om man vill ha en såsigare wok, men jag föredrar att låta bli.
  4. När allt är väl blandad och ihopkokat tar du pannan av plattan och blandar i de kokta nudlarna. Om du tillsätter kalla nudlar tar det nån minut innan allt är genomvarmt.
  5. Servera. Strö över chili vid bordet om så önskas.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.