Lättlagat: Tacogratäng

Tacogratäng

Foto: Robin Karlsson

Tacogratäng är en fantastiskt trevlig variation på den moderna svenska klassikern tacos. I princip behövs inget recept – du gör ungefär som du brukar när du gör tacos, med skillnaden att du placerar allt i lager i en form och gratinerar i ugn (därav tacogratäng), men ungefär så här brukar jag göra.

Brukar du ha paprika, majs, oliver, eller nåt annat till dina tacos? Det är bara att inkludera i gratängen, endast fantasin sätter gränserna.

Jag skulle dock inte rekommendera att ha sallad i gratängen, men absolut vid sidan om man så vill!


Tacogratäng

4–6 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 800 g nötfärs
  • 2 påsar tacokrydda
  • 2 tetrapak bönor (t.ex. kidney och/eller svarta bönor)
  • 3–4 tomater
  • 1 stor gul lök eller cirka 6 vårlökar
  • Cirka 200 g riven ost
  • 2 burkar salsa

Tillbehör:

  • Nachos
  • Guacamole
  • Mer salsa
  • Tortillas
  • Gräddfil

Övrigt:

  • Ugnsform, cirka 30 x 40 cm
  1. Sätt ugnen på 225 grader och en stor stekpanna med höga kanter på hög värme.
  2. Stek köttfärsen enligt anvisningarna på tacokryddan men tillsätt avrunna bönor samtidigt som kryddorna. När färsen är klar breder du ut den i formen i ett jämnt lager.
  3. Tärna tomaterna och hacka löken och strö ut över färsen i ett jämnt lager (om du använder vårlök, hacka alltsammans men strö bara över de vita delarna nu, de gröna använder du som garnering i slutet). Häll över salsan och bred ut i ett jämnt lager, och strö till sist över osten.
  4. Gratinera i ugnen tills bubblig och gyllenbrun.
  5. Servera med valfria tillbehör (om du använder vårlök, strö över de gröna delarna över formen precis innan servering).

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.