Kyckling- och paprikagryta

Kyckling- och paprikagryta

Foto: Robin Karlsson

En enkel kyckling- och paprikagryta är väldigt gott och enkelt att svänga ihop.

Konceptet för den här rätten är samma som för denna kyckling i gräddig curry, så om man har båda dessa under bältet är det lätt att anpassa grytan helt efter eget huvud.

Kycklinglårfiléer är betydligt mer lämpade för grytor än kycklingbröst då de inte blir torra och tråkiga om man överkokar dem, plus att de innehåller mer smak. Med detta sagt, om du verkligen vet vad du håller på med kan du så klart använda bröst istället för lår (men då bör du tillsätta lite koncentrerad kycklingfond för att få till smaken).

Rester går för övrigt utmärkt att frysa, och blir jättebra matlådor!


Kyckling- och paprikagryta

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 500 g gul lök (cirka 3 stora)
  • 1 kg paprika (cirka 4 stora)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 300 g svamp
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl crème fraîche
  • Salt och peppar
  • 1 msk soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  1. Skär kycklingen i grova tärningar. Bered grönsakerna: tärna löken och paprikan, skiva vitlöken tunt och kvarta svampen.
  2. Stek kycklingen på hög värme i lite olja tills väl brynt. Tillsätt grönsakerna och stek vidare under omrörning i några minuter tills de mjuknat men inte fått särskilt mycket färg. Tillsätt paprikapulver och mjöl och rör runt så allt fördelas jämt.
  3. Tillsätt mjölk och crème fraîche och rör så mjölet löser sig i vätskan. Tillsätt en hyfsad nypa salt, lite peppar, sojan och fisksåsen och låt koka upp och sedan sjuda tills allt är genomkokt, cirka 15 minuter (låt koka ihop mer för en tjockare sås, eller späd med lite vatten för tunnare sås).
  4. Smaka av och justera med mer paprikapulver, salt, peppar, soja eller fisksås och servera över nykokt ris.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.