Lättlagat: Krämig pasta med purjolök och bacon

Krämig pasta med purjolök och bacon

Foto: Robin Karlsson

Jag älskar verkligen den här typen av enkla pastarätter. De går så snabbt att få ihop, och är så lämpliga att göra utifrån vad man har hemma – ”krämig pasta med purjolök och bacon” skulle lika gärna kunna vara ”krämig pasta med chorizo och fänkål” eller ”krämig pasta med skinka och grönkål”, och receptet hade ändå sett identiskt ut bortsett från ingredienserna.

En enligt mig ganska viktig detalj är att pastan verkligen ska vara al dente, nästan på gränsen till underkokt, i och med att den får gå färdigt någon minut på slutet tillsammans med såsen. Där är det också viktigt att spara lite av pastavattnet när man häller av pastan, för det är perfekt att justera konsistensen med efter att man har blandat pastan med såsen i stekpannan.

Mycket nöje!


Krämig pasta med purjolök och bacon

2 personer
20 minuter

Ingredienser:

  • 1/2 paket bacon
  • 2 mindre purjolökar (cirka 250 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 160 g pasta
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Parmesanost vid servering
  1. Hacka bacon, purjolök och vitlök. Stek bacon på medelvärme tills det mesta av fettet smält ut och det blivit lite brynt, cirka 5 minuter, tillsätt sedan purjolök och vitlök samt lite salt och peppar och stek vidare under omrörning tills löken är mjuk men ej tagit färg.
  2. Tillsätt vinet, skrapa lite i pannan för att få loss faststekta bitar från botten så de löser sig i vinet, och låt sedan vinet koka in innan du tillsätter grädden. Låt puttra ihop några minuter.
  3. Koka under tiden valfri pasta i välsaltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet när pastan är al dente, men spara en kopp av pastavattnet. Tillsätt pastan till såsen och blanda runt allt ordentligt. Justera konsistensen med pastavatten om det behövs, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller peppar.
  4. Servera i uppvärmda djupa tallrikar och riv parmesan över vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.