Lättlagat: Varm tartiflette-macka

Varm tartiflette-macka

Foto: Robin Karlsson

En tartiflette är en slags potatisgratäng – som vi här lägger som fyllning på en varm macka istället för i en ugnsform – från franska alperna som normalt innehåller kokt potatis, stekt lök, stekt bacon, reblochonost och crème fraîche eller grädde, och möjligen lite torrt vitt vin. Den har alla kännetecken hos en traditionell rätt, men uppfanns på 1980-talet för att öka försäljningen av reblochon. Liknande rätter har givetvis ätits i området i hundratals år, men kanske inte specifikt tillagade med reblochon, och jag anser det inte heller vara en helt nödvändig ingrediens – vilken god smältost som helst fungerar utmärkt.

För övrigt behöver det inte vara kokt potatis heller, så länge den är tillagad på något sätt går det bra. Kort sagt är konceptet superenkelt: överbliven tillagad potatis i en krämig oströra tillsammans med några smaksättande ingredienser. Lök och bacon räcker fint och är jättegott, men känn dig fri att tillsätta eller byta ut något. En av mina favoriter är att tillsätta någon slags bladig kål, som exempelvis svartkål eller grönkål. Ärtor skulle nog inte vara fel heller. Tänk dock på att de ingredienser du väljer antingen ska vara färdiglagade (som potatisen) eller snabbt bli färdiga. Det här ska vara en snabb och enkel lunch eller enklare middag som man svänger ihop av det man har.


Varm tartiflette-macka

1 girig eller två lättare portioner
20 minuter

Ingredienser:

  • 2 skivor rustikt bröd
  • 250 g överbliven tillagad potatis
  • 4 skivor bacon
  • 1 gul lök
  • 1 stjälk svartkål (eller ett blad grönkål)
  • 1/2 dl riven ost
  • 1 dl crème fraîche
  • Salt och peppar
  1. Sätt ugnens grillelement på 225 grader. Rosta brödskivorna i brödrost. Tärna potatisen, strimla baconskivorna, grovhacka löken och strimla kålen.
  2. Stek baconstrimlorna i lite matolja på medelvärme tills de fått lite färg och det mesta av fettet smält. Tillsätt lök, potatis och kål och stek ett par minuter tills grönsakerna mjuknat och kanske tagit lite färg.
  3. Tillsätt ost och crème fraîche och blanda runt ordentligt, smaka av med salt och peppar. Skeda över blandningen på de rostade brödskivorna och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt under grillelementet i ugnen i cirka 5 minuter tills de fått lite färg.
  4. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.