Crêpes med ost, skinka och stekt ägg

Crêpes med ost, skinka och stekt ägg

Foto: Robin Karlsson

Tunna pannkakor fyllda med ost, skinka, och ett lättstekt ägg med flytande gula, toppat med lite gräslök – ärligt talat, när i livet skulle det inte sitta fint? Crêpes är perfekt som en matig frukost, gudomligt som brunchrätt, en definitivt lyxig lunch, en lite lättare men delikat middag, eller underbart dekadent som kvällsmat.

Och förhållandet ansträngning/resultat kunde inte vara mer fördelaktigt. Så länge du har en bra nonstick-panna är det här en barnlek att lyckas med, och det finns ganska stort svängrum dessutom. Råkar äggen eller pannkakorna bli lite över- eller understekta? Det blir gott ändå. Några klumpar i smeten? Ingen fara. I övrigt finns det inget att misslyckas med direkt, så det är en väldigt tacksam rätt på det viset.

Men jag vill understryka det här med ”en bra nonstick-panna”, för det är viktigt. Den behöver inte vara dyr, men beläggningen måste vara i gott skick. Det går att steka i en väl använd gjutjärnspanna eller kolstålspanna också, men ska du ge dig på det är det bäst att du vet vad du gör.


Crêpes med ost, skinka och stekt ägg

4 personer (8 st crêpes)
30 minuter

Ingredienser:

  • 1 msk smält smör
  • 140 g mjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 280 ml mjölk

Övrigt:

  • Smör att steka i
  • 160 g riven ost
  • 160 g strimlad skinka
  • 8 ägg
  • 4 msk hackad gräslök
  1. Sätt ugnen på 100 grader. Smält smöret till smeten i en kopp i mikron eller i en liten kastrull, blanda ihop mjöl och salt i en skål, och vispa sedan ner ägg, mjölk och smält smör till en någorlunda klumpfri smet.
  2. Bered ingredienserna till fyllningen: Riv osten, strimla skinkan och hacka gräslöken. Stek äggen i en bra nonstick-panna på medelvärme i en liten klick smör tills vitorna har stelnat men gulan fortfarande är flytande, och lägg sedan åt sidan på ett fat.
  3. Smält en liten klick smör i samma stekpanna och tillsätt ett tunt lager pannkakssmet och vinkla pannan så smeten rinner ut i ett jämnt lager över hela pannan. Strö på 1/8 av osten och 1/8 av skinkan i mitten på pannkakan cirka 5 cm från kanten och stek vidare tills pannkakan är vackert brynt på undersidan och smeten har stelnat på ovansidan, cirka 1 minut stekning totalt. För över till ett fat eller en ugnsplåt, lägg på ägget i mitten, och vik in kanterna så i stort sett bara gulan syns (du vika ihop direkt i stekpanna också, men det är lite svårare). Håll varm i ugnen och upprepa processen tills du har 8 crêpes.
  4. Strö gräslök över och servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.