Allt i ett: Stora italienska köttbullar med paprika, tomat och bönor

Stora italienska köttbullar med paprika, tomat och bönor

Foto: Robin Karlsson

”Allt i ett” är en serie recept där allt tillagas i en och samma panna, och du hittar övriga recept i serien här.

Det här är ett helt eget hopkok och alltså inte något autentiskt italienskt, men rätten är definitivt inspirerad av italienska smaker.

Just stora italienska köttbullar är väl egentligen ett amerikanskt påhitt, men de smakar definitivt italienskt i min mening, så vem bryr sig?

Stora italienska köttbullar har fördelen att den jobbigaste delen med att göra köttbullar – själva rullandet – går bra mycket fortare eftersom det bara är en 2–3 köttbullar per person!

Till de smaskiga köttbullarna serveras en härlig grönsaksröra på paprika, tomat och stora vita bönor. Fräscht, gott, och mättande!

Vill man kan man också ha t.ex. grillat bröd till (som på bilden), eller kanske en grönsallad, men det känns ärligt talat inte helt nödvändigt.


Stora italienska köttbullar med paprika, tomat och bönor

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 0,65 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 rejäl nypa salt
  • Rikligt med färskmald svartpeppar
  • 1 msk torkad oregano
  • 1,5 tsk fänkålsfrö, finmalda i mortel
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 600 g blandfärs

Grönsaksröra:

  • 2 paprikor
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400-500 g körsbärstomater (eller 1 burk hela konserverade tomater)
  • 1 kruka basilika
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • 2 paket stora vita bönor
  • 2 msk smör
  • En skvätt asiatisk fisksås (kan uteslutas)
  • Salt och peppar efter smak

Övrigt/valfritt:

  • Grillat bröd
  • Grönsallad
  • Parmesanost
  1. Blanda alla ingredienser till köttbullarna utom köttfärsen i en stor bunke. Låt stå 5 minuter och blanda sedan ner färsen. Blanda runt allt ordentligt i ett par minuter tills färsen är helt homogen och lite klibbig. Forma sedan cirka 10–12 stora köttbullar.
  2. Strimla paprika och lök i 0,5 cm breda strimlor, och skiva vitlöken så tunt du kan. Halvera körsbärstomaterna och strimla basilikan. Häll av spadet från bönorna.
  3. I en stor stekpanna med höga kanter eller gryta, stek köttbullarna på medelhög värme tills väl brynta runt om. För över till fat. Tillsätt paprika och gul lök till pannan och höj värmen till hög. Stek ett par minuter tills de fått lite färg och tillsätt sedan tomater och vitlök. Stek under omrörning ett par minuter utan att vitlöken tar färg.
  4. Tillsätt bönor, smör, fisksås, salt och peppar samt en deciliter vatten till pannan och rör om ordentligt. Tillsätt köttbullarna och sänk värmen till medellåg. Låt småputtra i cirka 10 minuter, rör då och, och tillsätt en skvätt vatten om det ser torrt ut.
  5. Smaka av och justera eventuellt med mer salt och peppar. Rör ner basilikan och servera, kanske tillsammans med lite grillat bröd eller en grönsallad. Strö riven parmesan över vid bordet.

 

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.