Broccoligratäng

Broccoligratäng

Foto: Robin Karlsson

Broccoligratäng är ett av de få tillbehör som är så goda att man kan äta det som huvudrätt (eller det gör i alla fall jag), och inte är det svårt att laga heller.

I stort sett är det bara att förkoka broccolin något och sedan täcka med ost-spetsad béchamel och ställa in i ugnen en kort stund för att få lite färg. En barnlek!

Man kan utan problem byta ut hela eller en del av broccolin mot blomkål eller romanesco. Vilken ost man använder är helt valfritt, men jag föredrar en smakrik och lite lagrad ost.


Broccoligratäng

Räcker till 4 personer som tillbehör
30 minuter

Ingredienser:

 • 1–2 broccoli (ca 500–600 g)
 • 30 g smör
 • 4 dl mjölk
 • 150 g riven ost
 • Salt och peppar

Övrigt:

 • Ugnsform, cirka 26 x 18 cm
 1. Förvärm ugnens grillelement på 225 grader.
 2. Trimma loss stora floretter av broccoli från stjälken, och skala sedan stjälken och dela den i mindre bitar.
 3. Koka broccolin i saltat vatten, eller ångkoka den, i cirka 5 minuter. Låt sedan rinna/ånga av i durkslag några minuter.
 4. Under tiden: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Se till att det inte finns några klumpar och tillsätt sedan mjölken i en långsam stråle samtidigt som du vispar ordentligt. Låt koka upp och sjuda i 5–10 minuter, ta sedan av värmen och rör ner all ost utom ett par nypor. Tillsätt en nypa salt och peppar, smaka av och justera eventuellt.
 5. Placera broccolin i en ugnsfast form, häll över ostsåsen, strö över det sista av den rivna osten, och ställ in i mitten av ugnen. Låt stå tills vackert gyllenbrun på toppen, cirka 10 minuter.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.