Karrétacos med mangosalsa

Karrétacos med mangosalsa
Foto: Robin Karlsson

Karrétacos med mangosalsa, somrigt värre! Och riktigt gott dessutom. Perfekt både för grillen och för ugnen om vädret sätter stopp för utomhusplanerna.


Karrétacos med mangosalsa

4 personer
Cirka 45 minuter

Ingredienser:

  • 800 g fläskkarré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk korianderpulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk salt
  • 1 msk matolja

Mangosalsa:

  • 2 dl tärnad mango
  • 0,5–1 röd paprika, finhackad
  • 1/2 rödlök, finhackad
  • 1 näve koriander, finhackad
  • 1–2 msk pressad lime
  • Salt och peppar efter smak

Tillbehör:

  • Cirka 16 små tortillas (cirka 12 cm stora)
  • 1 vårlök, finhackad
  • 1 paket fetaost, smulad
  • 1 salladshuvud
  1. Sätt ugnen på högsta värmen, eller tänd grillen. Bered ingredienserna till salsan, blanda i en skål och låt stå till servering.
  2. Skär fläskkarrén i ganska tunna skivor (cirka 1 cm) och dela sedan skivorna på längden så du får långa remsor, cirka 5 cm breda (de behöver inte vara snygga eller helt jämnstora). Lägg köttet i en stor skål. Blanda kryddorna, salt och olja i en liten skål eller kopp och häll över köttet. Blanda runt köttet ordentligt så kryddorna täcker i ett jämnt lager. Trä sedan köttremsorna på grillspetten i ett dragspelsmönster, och se till att packa ihop köttet ganska hårt på spetten samt lämna ett par cm spett på varje sida.
  3. I ugn: Placera spetten över en form (som du först kan klä i folie för att slippa diska senare) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter tills väldigt väl brynta och nästan lite brända i kanterna (vänd spetten ett par gånger under tiden).
    På grill: Grilla spetten över hög värme i cirka 15 minuter, eller tills väldigt brynta och nästan lite brända i kanterna, och helt genomstekta (vänd spetten ett par gånger under tiden).
  4. Värm tortillas inomhus: Stek dem direkt i en torr panna (gärna non-stick) på medelhög värme i cirka 20 sekunder tills de fått ett par nästan brända fläckar på undersidan. Vänd och stek 10 sekunder på andra sidan och placera sedan på en ren kökshandduk som du viker runt dina tortillas. Upprepa med resten och låt alla tortillas ligga inpackade i handduken i minst 5 minuter innan servering. Om de inte är väldigt färska och mjuka, doppa dem hastigt i en skål med kallt vatten innan du steker dem.
    Värm tortillas på grill: Samma som ovan, men lägg dina tortillas direkt på grillgallret istället för i en stekpanna.
  5. Dra loss köttet från spetten och hacka upp det lite på en skärbräda. Servera med alla härliga tillbehör.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *