Friterad kyckling-burgare

Friterad kyckling-burgare
Foto: Robin Karlsson

Kolla på den bara. En krispig, saftig bit friterad kyckling, mellan två bröd, tillsammans med några bitar inlagd gurka och en enkel dressing. Den bara tigger om att bli uppäten i ett endaste nafs, och som tur var är det inte mer än en handfull ingredienser och en faktiskt väldigt simpel process mellan dig och burgaren.

Det går att krångla till friterad kyckling om man vill, och med lite extra ansträngning kan man få ett resultat som är kanske 10–20 % bättre än detta recept. Men ibland vill man inte hålla på och tjafsa, och om man kan få 80 % av resultatet med bara 20 % av ansträngningen så brukar det där sista finliret inte kännas så lockande alla gånger.

Enklare än så här går det mig veterligen dock inte att göra.


Friterad kyckling-burgare

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Rejält med färskmalen svartpeppar
  • 2-3 dl filmjölk (eller yoghurt, eventuellt spädd med lite vatten till fil-konsistens)
  • 1 liter raps-, majs-, jordnöts- eller frityrolja

Dressing:

  • 2 msk majonnäs
  • 1–2 tsk vinäger
  • En nypa salt
  • En nypa socker
  • Rejält med färskmalen svartpeppar

Tillbehör:

  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och ställ i kylen. Smaka av och justera kryddningen innan servering.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och svartpeppar i en vid skål eller djup tallrik. Tillsätt cirka 3 msk filmjölk och nyp ihop med mjölet tills en grynig, ojämn, smulig massa bildats. Häll resten av filen i en vid skål eller djup tallrik.
  3. Doppa kycklingbitarna en och en först i fil och sedan i mjölblandningen. Tryck till ordentligt runt om kycklingen så den smuliga mjölblandningen fastnar ordentligt (du vill få fast så mycket som möjligt och se till att det verkligen täcker hela kycklingbiten). Placera kycklingen på en tallrik eller bräda och upprepa med resten av kycklingbitarna.
  4. Sätt ugnen på 80 grader och värm oljan till 220 grader. Lägg försiktigt ner 1–2 kycklingbitar i oljan och fritera tills snyggt gyllenbruna, cirka 4–5 minuter totalt. Vänd försiktigt kycklingbitarna då och då medan de friterar, och justera värmen så den håller mellan 190 och 210 grader.
  5. Lyft ur kycklingen med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper och för sedan över till en tallrik och ställ den i ugnen för varmhållning. Upprepa processen med resten av kycklingen, och se till att oljan håller 220 grader innan du lägger ner kycklingbitarna.
  6. Servera kycklingen på rostade hamburgerbröd tillsammans med dressingen och skivade gurkor.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *