Långkok: Bräserade lammlägg

Bräserade lammlägg

Foto: Robin Karlsson

Lammlägg blir så sabla goda om de får lite tid och kärlek. Här gör vi i princip en gryta på hela lammlägg, rödvin och en massa godsaker, men sedan plockar vi ur lammläggen och mixar resten slätt och använder som sås. Briljant ju!

Det här är en ganska imponerade rätt som gör sig väldigt bra som rustik bjudmat eller söndagsmiddag eller liknande, men som faktiskt inte är särskilt krävande av kocken. Det ska stå i ugnen i cirka 3 timmar, så det tar ju en liten stund, men det är inte alls särskilt arbetsintensivt.


Bräserade lammlägg

6 personer

Aktiv tid: 1 timme
Total tid: Cirka 4,5 timmar

Ingredienser:

  • 3 rödlökar, hackade
  • 6 st lammlägg
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • Bladen från 2–3 kvistar rosmarin
  • 200 g champinjoner, grov hackade
  • 4 lagerblad
  • 2 msk ketchup
  • 1 msk soja
  • 1/2 tsk fisksås
  • Salt och peppar
  • 1800 g mjölig potatis
  • 200 ml mjölk
  • 100 g smör
  • 600 g frysta ärtor
  • 1 kruka persilja, hackad

Övrigt:

  • Stor gryta (gärna gjutjärn)
  • Stavmixer
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Stek rödlök i en stor gryta i lite olja på medelvärme tills karamelliserad, cirka 15 minuter. Under tiden, bryn lammläggen i en stekpanna med lite matolja på hög värme tills väl brynta runt om. Lägg åt sidan tills vidare.
  2. När löken är klar, tillsätt vitlöken och stek vidare ett par minuter. Tillsätt sedan tomater, vin, vatten, rosmarin, svamp, lagerblad, ketchup, soja, fisksås, och ett par rejäla nypor salt och peppar.
  3. Låt koka upp och tryck sedan ner lammläggen i grytan så de är så mycket under ytan på vätskan som möjligt. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 3 timmar eller tills köttet är helt mört och i princip faller av benen. Vänd lammläggen 2–3 gånger under tiden. När det är klart tar du ut grytan ur ugnen, plockar ur lammläggen och lagerbladen och mixar såsen slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Du kan späda såsen med lite vatten om den är för tjock eller låda den reducera en stund om den är för tunn.
  4. Cirka 30 minuter innan servering: Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills helt genomkokt (dela större potatisar i mindre bitar så går det fortare). Värm mjölk och smör i en kopp i mikron tills smöret smält. Häll av potatisen när den är genomkokt, mosa med potatisstöt och rör ner mjölk och smör. Salta och peppra och smaka av.
  5. Koka ärtorna i välsaltat vatten i ett par minuter och häll sedan av vattnet.
  6. Servera rätten genom att bygga en rund mur av potatismos på ett stort uppläggningsfat eller en stor ugnsform, placera sedan lammläggen i mitten, häll över såsen och strö över ärtor och persilja.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.