Fiskburgare med pepparrot, fänkål och rotselleri

Fiskburgare med pepparrot, fänkål och rotselleri

Foto: Robin Karlsson

Det här är en riktigt fräsch sommarrätt – fiskburgare med pikant pepparrot, aromatisk fänkål och frisk rotselleri.

Man kan givetvis använda vanliga hamburgerbröd om man gillar det, men jag rekommenderar att ta någon typ av lite grövre småfralla istället! De har så mycket mer smak, plus att de håller ihop ordentligt så man kan packa sin fiskburgare full av härligheter utan att hela bygget faller isär i händerna på en.

Man kan använda i princip vilken fisk man vill, men jag föredrar hyfsat platta (eller i alla fall jämntjocka) vitfiskar. Torsk kan absolut fungera, men plattfiskar som flundror, spättor, skäddor, tungor och varar brukar fungera bäst.


Fiskburgare med pepparrot, fänkål och rotselleri

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 600–800 g benfri fiskfilé
 • 1/2 fänkålshuvud (cirka 200 g)
 • Cirka 200 g rotselleri
 • Cirka 100 g färsk pepparrot
 • Cirka 5 msk majonnäs
 • 1-2 msk naturell yoghurt
 • 1/2 msk pressad citron
 • Salt och peppar
 • 4 st hamburgerbröd eller småfrallor
 • Cirka 100 g ärtskott
 1. Dela fisken i 4 jämnstora bitar. Placera på fat och salta väl runt om. Låt stå medan du fortsätter med nästa steg. Vänd fiskbitarna efter cirka 10 minuter.
 2. Putsa bort de grova stjälkarna från fänkålen men spara och finhacka de små dill-liknande bladen om det finns några. Dela sedan fänkålshuvudet i tu rätt igenom roten och lägg ena halvan åt sidan. Skiva den andra halvan tunt på mandolin eller förhand ned till roten. Skär sedan bort det grova skalet från rotsellerin tills du bara har det vita innanmätet kvar. Skär sedan i tunna stavar på mandolin eller för hand, eller riv på den grova sidan på ett rivjärn. Skala och riv pepparroten fint på ett rivjärn.
 3. Blanda riven fänkål, rotselleri och cirka 2/3 av den rivna pepparroten i en skål med majonnäs, naturell yoghurt, pressad citron, salt och peppar (samt finhackade fänkålsblad om det finns). Smaka av, tillsätt eventuellt mer citron, salt eller peppar. Täck med plast och ställ i kylen tills vidare.
 4. Värm en nonstick-panna på medelhög värme och tillsätt en skvätt matolja. Torka fiskbitarna torra på ytan med hushållspapper och stek sedan tills vackert brynta på ena sidan, cirka 4 minuter, vänd och stek på andra sidan tills genomstekta. Placera på fat i ugnen på låg värme för varmhållning.
 5. Dela bröden och stek dem med snittsidan nedåt i samma stekpanna som du stekte fisken i. Tillsätt eventuellt lite mer matolja om det ser torrt ut. Stek tills gyllenbruna. Lägg i ugnen bredvid fisken och upprepa tills alla bröd är stekta.
 6. Montera burgarna genom att placera en rejäl klick av grönsaksröran på bottenbrödet, följt av en fiskbit (tryck eventuellt ut den lite så den täcker hela brödet), strössla lite med den återstående rivna pepparroten, och toppa till sist med en handfull ärtskott och toppbrödet.
 7. Låt smaka!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.