Amerikansk-italiensk köttbullsmacka

Amerikansk-italiensk köttbullsmacka

Foto: Robin Karlsson

Mjukt fluffigt bröd, mustig tomatsås, perfekta köttbullar, och smält mozzarella… Underbart.

Denna typ av köttbullsmacka är en riktigt klassiker i USA, och beroende på var man befinner sig kallas den meatball hero, sub, hoagie, eller grinder. Den serveras traditionellt på pizzaställen och pastaställen, det vill säga ställen som traditionellt drivs av folk med italienskt ursprung.

Själva mackan består av ett bröd som fylls med köttbullar, marinarasås och mozzarella. Det är med andra ord en rätt enkel och anspråkslös anrättning, men också en som kan vara så fantastiskt god om den är välgjord.

Köttbullarna skiljer sig inte särskilt mycket från våra vanliga svenska köttbullar, utom i kryddningen och i att de ska vara lite större.

Såsen är en enkel tomatsås, och vill du göra egen kan ta du receptet från min hemgjorda panpizza och halvera det (eller för all del göra hela satsen och bara frysa det du inte behöver), men du kan så klart också använda en färdig tomatsås om du vill.

Tyvärr är det i princip omöjligt att få tag på det bröd jag föredrar i Sverige (tänk lite större baguette fast mycket mjukare och luftigare), men vanliga småfrallor eller en vanlig baguette fungerar alldeles utmärkt som substitut.


Amerikansk-italiensk köttbullsmacka

4 portioner
30–60 minuter

Ingredienser:

Köttbullar:

  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 msk finriven parmesan

Övrigt:

  • Cirka 4 dl tomatsås, gärna hemgjord
  • 4 st bröd (eller 4 lagom delar av t.ex. en baguette)
  • Olivolja
  • 2 bollar mozzarella
  • Lite extra parmesan
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till färsen noggrant i cirka 4 minuter tills du har en helt jämn smet som har blivit lite kladdig.
  2. Portionera köttbullarna (det ska bli 12 st) och rulla dem tills de är helt runda och lite ihoppackade. Placera på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och ställ in i ugnen i 18–20 minuter tills fint brynta. Vänd plåten halvvägs.
    Proffstips: Använd en mekanisk glasskopa för att portionera köttbullarna.
  3. Dela bröden och stek dem med snittytan nedåt i lite olivolja på medelhög värme tills fint brynta, cirka 5 minuter.
  4. Ta ut köttbullarna när de är klara och slå på ugnens grillelement. Bred ut en sked sås på varje bottenbröd, ta 4 köttbullar per macka och mosa dem lätt med en gaffel och placera dem på bottenbrödet, täck dem med några skedar sås och sen med några skivor mozzarella, strö över lite parmesan, placera bottenbröden på en plåt eller i en ugnsfast form och ställ in dem under grillelementet i några minuter tills osten är smält och gyllenbrun. Lägg även in toppbröden i ugnen under de sista 30 sekunderna för att värma på dem.
  5. Ta ut bröden ur ugnen, placera toppbröden ovanpå, och servera.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.