Långkok: Ärtsoppa och pannkakor

Ärtsoppa och pannkakor

Foto: Robin Karlsson

En torsdagsklassiker, ärtsoppa och pannkakor – så underbart i sin enkelhet. Rejäl mat, utan krusiduller, och dessutom billigt och mättande.

Det finns ett par olika tillvägagångssätt vad gäller ärtsoppan, men det här sättet är det jag föredrar. Vissa blötlägger ärtorna över natten, vilket ger kortare koktid. Vissa kokar också fläsket separat och kokar sedan ärtorna i fläskspadet. Själv tycker jag det är enklare att bara koka allt tillsammans, utan att blötlägga ärtorna först. Det är liksom mindre krångel, men visst tar det lite längre tid.

Just därför brukar jag sällan koka ärtsoppan samma dag som den ska ätas, utan hellre en eller ett par dagar i förväg. Den håller sig jättebra i kylen och är jättelätt att värma upp – bara koka upp och eventuellt tillsätta lite vatten för att justera konsistensen. På så vis kan man lägga tiden innan middagen ska serveras på att bara steka pannkakorna.

Man kan givetvis utesluta fläsket om man vill och på så sätt göra soppan helt vegetarisk. Eventuellt kan man då behöva tillsätta lite grönsaksbuljong och kanske också en nypa salt, men det är bara att smaka sig fram.


Ärtsoppa med fläsk

Cirka 10 portioner

Total tid: Drygt 4 timmar
Aktiv tid: Cirka 1 timme

Ingredienser:

 • 1,5 kg torkade ärtor
 • Cirka 1,3 kg fläsklägg med ben och svål (cirka 500 g utan ben och svål)
 • Cirka 4 liter vatten
 • 1 stor gul lök
 • 10 nejlikor
 • 3 lagerblad
 • 2 msk torkad mejram
 • 2 tsk torkad timjan
 1. Skölj ärtorna i durkslag för att få bort småskräp. Skala löken och tryck fast nejlikorna i den.
 2. Placera ärtor, fläsk, vatten och lök i en gryta (minst 6 liter) och låt koka upp under hög värme. Sänk värmen till låg och låt sjuda i totalt cirka 4 timmar eller tills ärtorna är helt sönderkokade. Glöm inte att röra då och då så det inte bränner fast i botten, och tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar se torrt ut.
 3. Ta bort skum och ärtskal från ytan med slev ett par gånger under den första timmen.
 4. Efter det har sjudit i cirka 1,5 timmar plockar du upp och slänger löken.
 5. När fläsket är helt mört och genomkokt (efter cirka 2,5 timmar från att det kokade upp) plockar du upp hela fläsklägget och lägger det på en skärbräda. När det har svalnat så pass att du kan ta i det utan att bränna dig rensar du hela fläsklägget så du har allt kött i en hög och slänger svål, brosk och ben. Tärna sedan upp köttet och tillsätt det till grytan tillsammans med lagerblad, mejram och timjan.
 6. När det har kokat i totalt cirka 4 timmar bör ärtorna vara helt sönderkokade, koka annars en stund till. Smaka av och tillsätt eventuellt salt, mer mejram eller timjan om det behövs. Justera eventuellt konsistensen mer en skvätt vatten.
 7. Plocka upp lagerbladen och servera med klassisk svensk senap.

Klassiska pannkakor

8–10 st
Cirka 15 minuter

Ingredienser:

 • 2 ägg
 • 280 ml mjölk
 • 140 g mjöl
 • 1 msk smält smör
 • 1 tsk socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 nypa salt
 • Extra smör att steka i
 1. Blanda ingredienserna till pannkakssmeten i en blender och pulsera ett par gånger och mixa sedan på låg hastighet i 10 sekunder eller tills smeten är helt jämn. Skrapa eventuellt ner sidorna med en slickepott om det fastnat mjöl där och pulsa blenderna en eller ett par gånger till så du får en jämn och fin smet. (Alternativt, vispa ihop ingredienserna i en skål.)
 2. Värm en stekpanna (gärna nonstick, 24–26 cm stor) på medelvärme, tillsätt en liten klick smör och låt den smälta helt. Lyft stekpannan från spisen och häll en skvätt smet (cirka 0,5 dl) i pannan samtidigt som du lutar pannan åt alla håll i en rullande rörelse för att sprida smeten i ett tunt, jämnt lager över hela stekpannan.
 3. Låt steka tills ovansidan ser torr ut, cirka 20 sekunder, och vänd sedan med en stekspade och stek andra sidan i cirka 10 sekunder. För över till fat och varmhåll i ugnen på 70 grader.
 4. Upprepa processen tills smeten är slut.
 5. Servera som efterrätt till ärtsoppan, till exempel med hemgjort äppelmos eller citron- och kanelkolasås.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.