Svartvinbärssås

Svartvinbärssås

Foto: Robin Karlsson

Svartvinbärssås är ett bra alternativ till sylt, marmelad och saft om du vill konservera en del av din svartvinbärsskörd. Det är otroligt lätt att göra och blir jättegott.

Testa att servera till glass, yoghurt, gröt, fruktsallad, i pajer och kakor, eller varför inte till ostkaka!

Svartvinbärssåsen är för övrigt lika god kall som varm.


Svartvinbärssås

Valfri mängd
Cirka 45 minuter

Ingredienser:

  • Svarta vinbär
  • Socker
  • Eventuellt lite pressad citron
  1. Placera vinbären i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme på spisen. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda tills alla vinbär är helt sönderkokade, cirka 15 minuter.
  2. Passera vinbären genom en finmaskig sil ner i en kastrull (helst en kastrull med literskala på insidan). Sätt kastrullen på spisen och låt sjuda till det reducerat till cirka 50 %.
  3. Kontrollera hur mycket vinbärssås du har och tillsätt sedan cirka hälften så mycket socker (det vill säga 500 g socker till 1 liter vinbärssås). Låt sjuda under omrörning tills sockret är helt smält.
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker eller kanske en skvätt pressad citron om du vill ha mer syra.
  5. Häll såsen på väl rengjord burk eller flaska, skruva på locket, och vänd burken eller flaskan upp och ned för att sterilisera locket.
  6. Vinbärssåsen håller väldigt länge i oöppnad i kylskåp, och minst 1 vecka öppnad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.