Hemgjord Egg McMuffin

Hemgjord Egg McMuffin

Foto: Robin karlsson

En del snabbmat har en nära oförklarlig lockelse i all sin sunkighet, och Egg McMuffin är en sådan för mig. Köper jag den på McDonald’s blir jag i princip alltid besviken, men som tur var är det väldigt enkelt att göra själv!

För mig är det här, om andan faller på, den perfekta bakisfrukosten. Dessa funkar även utmärkt att göra en hel laddning av och och frysa för att sedan plocka fram och mikra när suget sätter in.

Om man som jag inte lyckas få tag på riktiga english muffins och inte heller orkar baka egna kan man istället använda crumpets. De liknar english muffins och används på ungefär samma sätt, och brukar finnas frysta på t.ex. The English Shop.

UPPDATERING: The English Shop i Uppsala säljer numera även riktiga english muffins.

Egg McMuffin på McDonald’s finns i två varianter: en med ”Canadian bacon” och en med ”sausage patty”. Canadian bacon kan innebära antingen rökt kassler eller rökt skinka, beroende på vem man frågar, och sausage patty är helt enkelt en slags hamburgarbiff gjord på innehållet från en korv. Själv föredrar jag kassler, men oavsett vad man väljer är proceduren densamma.

Man kan naturligtvis välja osttyp helt själv, men ärligt talat, finns det något som är så oheligt tillfredsställande som vanlig, klassisk hamburgerost? Den smälter som inget annat, och har precis den rätta kombinationen av sälta och ostighet som man vill ha en morgon som den då man vill ha en Egg McMuffin.


Hemgjord Egg McMuffin

Ingredienser:

 • 2 st english muffins eller crumpets
 • 1 ägg
 • 1 skiva kassler, 0,5 cm tjock
 • 1 skiva hamburgerost
 1. Rosta dina frysta muffins/crumpets i brödrosten tills de är helt genomtinade och lite frasiga på ytan.
 2. Medan brödrosten går klart steker du ett ägg, vändstekt med spräckt gula. Jag brukar steka i en plättlagg för att ägget inte ska sprida ut sig så mycket och därmed passa bättre mellan bröden (plus att man kan steka 4 st ägg samtidigt). Man kan också använda en kakring eller liknande i en vanlig stekpanna.
 3. Stek samtidigt i en annan panna, eller i samma om det får plats, en skiva kassler tills ena sidan är brynt. Vänd kasslern och stek på andra sidan, och lägg på en skiva ost så att den blir varm och börjar smälta.
  Proffstips: vik in hörnen på osten så att de inte faller utanför kasslern.
 4. Ta ut dina muffins/crumpets ur rosten och smöra dem på den håliga sidan.
 5. När ägget och ostkasslern är klara lägger du dem mellan dina smöriga muffins/crumpets.
 6. Ät, eller linda in i smör- eller bakplåtspapper och låt svalna innan du lägger i en plastpåse i frysen. För att värma mikrar du din frysta hemgjorda Egg McMuffin i cirka 3 minuter på medelvärme med pappret på.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.