Lättlagat: Fusilli med kallrökt lax och ärtor

Fusili med kallrökt lax och ärtor – laxpasta

Foto: Robin Karlsson

Fusilli med kallrökt lax och ärtor – eller som det kallas här hemma, laxpasta – är verkligen en perfekt vardagsrätt, för går enormt fort att svänga ihop och det blir jättegott. Oftast har vi redan alla ingredienser hemma till och med.

Själva konceptet går att variera i all oändlighet också. Istället för lax, schalottenlök och ärtor kan du ta exempelvis:

  • Bacon, vitlök och svamp
  • Gul lök, grönkål och körsbärstomater
  • Räkor, curry, paprika och lök
  • Svamp, körsbärstomater och spenat
  • Korv, lök och strimlad brysselkål

Det enda du måste tänka på är tillagningstiderna, i övrigt är det bara att låta fantasin flöda.

Men med det sagt, laxpasta är verkligen supergott och en riktig favorit, så jag hoppas du testar det!


Fusili med kallrökt lax och ärtor

2 personer
25 minuter

  • 200 g fusili eller annan pasta
  • 200 g kallrökt lax
  • 3 schalottenlökar
  • Cirka 100 g frysta ärtor
  • 2 dl crème fraîche
  • Färskmald svart- och vitpeppar
  • Salt
  • En skvätt pastavatten
  1. Koka pastan i välsaltat vatten tills al dente. Spara en kopp pastavatten innan du häller av pastan.
  2. Skala och halvera löken och strimla den sedan ganska tunt. Stek i lite matolja i en stor nosstick-panna med höga kanter på medelvärme tills den mjuknat men ej tagit färg, cirka 5 minuter. Till sätt laxen och fortsätt steka i ett par minuter till laxen bleknat och börjar flaka sig. Bryt upp laxen i mindre bitar under stekningen.
  3. Tillsätt ärtor och crème fraîche och låt koka ihop i någon minut. Tillsätt den avrunna pastan och rör runt. Tillsätt eventuellt en skvätt pastavatten om såsen är för stabbig. Smaka av med salt, svart- och vitpeppar.
  4. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.