Sötsura köttbullar

Sötsura köttbullar

Foto: Robin Karlsson

Dessa sötsura köttbullar är riktigt goda att servera som på bilden, som huvudrätt tillsammans med t.ex. nykokt vitt ris och ångkokta broccolifloretter, men de är också jättegoda att servera på tandpetare som förrätts-snacks eller drinktilltugg.

Oavsett vilket så är det en ganska lätt- och snabblagad rätt, som också är enkel att justera efter egen smak. Det är snabbt gjort att klicka i lite extra bbq-sås, eller currypasta, eller risvinäger, etc, för att få smaken precis som man själv vill ha den.


Sötsura köttbullar

4 personer (cirka 28 normalstora köttbullar)
1 timme

Ingredienser:

  • 500 g fläskfärs (eller blandfärs)
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 2 finrivna vitlöksklyftor
  • 1/2 msk soja
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1 ägg
  • 0,8 dl ströbröd
  • Den översta gröna tredjedelen av 4 vårlökar, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk finmald vitpeppar

Sötsur sås:

  • 2 paprikor
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 2 finrivna vitlöksklyftor
  • 1 msk röd currypasta
  • 280 ml äppeljuice
  • 2 msk Heinz chilisås (eller ketchup)
  • 3 msk bbq-sås
  • 1 msk soja
  • 1,5 msk risvinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt efter smak
  • Brun Maizena redning efter behov

Garnering:

  • Den vita och ljusgröna delen från 4 vårlökar, fint skivade på diagonalen
  • Cirka 1 msk rostade sesamfrön
  1. Blanda ingredienserna till köttbullarna och låt stå kallt i 15 minuter innan du rullar dem till cirka 28 stycken normalstora köttbullar. Stek köttbullarna i en ganska vid gryta i lite matolja på medelvärme tills fint brynta runt om (stek i 2-3 omgångar så köttbullarna får plats ordentligt) och för sedan över till ett fat.
  2. Medan köttbullarna står kallt, skala/rensa och strimla paprika och lök någorlunda fint. Stek sedan i samma panna som köttbullarna på hög värme tills lite svedda i kanterna och tillsätt sedan ingefära, vitlök och currypasta och stek under omrörning i 30 sekunder innan du tillsätter resten av ingredienserna till såsen. Skrapa lite i botten för att lösa upp små faststekta bitar, för tillbaka köttbullarna till grytan och låt det hela koka upp. Sänk sedan värmen till låg och låt det sjuda väldigt försiktigt i cirka 20 minuter utan lock.
  3. Smaka av och justera eventuellt med lite mera salt, soja, bbq-sås, vinäger, etc. När smaken är rätt, red av med lite brun Maizena redning till önskad konsistens (skaka grytan istället för att röra om du är rädd att ha sönder köttbullarna).
  4. Strö vårlök och sesamfrön över och servera med nykokt ris och ångkokta broccolifloretter.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.