Mac & cheese med bacon

Mac & cheese med bacon

Foto: Robin Karlsson

Mac & cheese – stavas också ”mac ’n’ cheese” – är att betrakta som amerikansk husmanskost, en riktig mysklassiker, som har fått något av ett uppsving de senaste åren och har följaktligen börjat dyka upp på menyer lite här och var.

Rätten är precis vad det låter som: makaroner och ost, närmare bestämt en ostsås. I den här varianten tillsätter vi också bacon – för varför inte? – och använder penne istället för makaroner, av den enkla anledning att jag föredrar det. Du kan givetvis använda vilken pastasort du vill.

Det är lite svårt att säga om det finns någon ”autentisk” version av denna rätt, men min mac & cheese gör hur som helst inga anspråk på autenticitet. Det är helt enkelt en god och lättlagad rätt bestående av pasta och ostsås, spetsad med bacon!

Obs: Beroende på vilken ost du använder kan såsen bli allt från slät och krämig till lite grynig. Jag tycker båda varianterna är goda, men känns det viktigt att såsen blir slät bör du använda en ost som är känd för att smälta bra, som t.ex. Gruyère, Emmentaler, Gouda, Fontina och Taleggio.


Mac & cheese med bacon

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 320 g penne, väldigt al dente
 • 2 msk smör
 • 2 rågad msk vetemjöl
 • 1 liter mjölk
 • 1 paket bacon, strimlat
 • 200 g smakrik ost, riven
 • Salt och peppar
 1. Koka pastan tills lite för al dente för att den ska vara god att äta, cirka 2–3 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Häll av och spola med kallt vatten för att avstanna kokningen.
 2. Under tiden pastan kokar: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet när smöret har smält och tillsätt sedan mjölken lite i taget samtidigt som du vispar kraftigt så inga klumpar bildats. När all mjölk är invispad låter du det hela koka upp, och sedan sänker du värmen till låg och låter det sjuda i 5–10 minuter. Rör då och då så det inte fastnar i botten.
 3. Stek under tiden ditt bacon tills knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
 4. Ta såsen av värmen när den sjudit färdigt och rör ner bacon och ost. Smaka av och justera eventuellt med salt och peppar.
 5. Sätt ugnens grillelement på 225 grader. Blanda ner pastan i såsen och häll sedan över i ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen och låt stå tills gyllenbrun på toppen, cirka 10 minuter.
 6. Servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.