Sjukt lyxig köttfärssåslåda

Sjukt lyxig köttfärssåslåda

Det här är ett recept som jag återkommer till ganska ofta. Det går att variera i all oändlighet och det här är bara en av de otaliga variationer jag själv har gjort, och på så sätt kan man se det som en mall snarare än ett fast recept som måste följas till punkt och pricka. Gillar du inte svamp? Strunta i det. Vill du ha i andra grönsaker? Vill du använda fläsk- eller lammfärs? Vill du toppa med nåt annat än pepperonikorv? Det går säkert jättebra. Kryddningen är också bara att anpassa efter eget huvud. Har du inte lök- och vitlökspulver? Då bör du skaffa det. De är fantastiska komplement till sina färska motsvarigheter, och funkar nästan alltid bra i grytor och liknande. Orkar du inte skaffa det just nu (vilket du borde) kan du strunta i det, och kanske ha lite mer färsk lök och vitlök istället.

Har du en massa köttfärssås över och vill göra nåt lite roligare av det? Då kan du använda det istället för köttfärssåsen i receptet (möjligen måste du då tillsätta lite buljong för att pastan ska ha någon vätska att koka i).

Denna version är rätt rejäl och räcker till 6 väldigt hungriga personer (det blir drygt 3 kg mat), och just så mycket brukar jag laga, oavsett hur många vi är – den här rätten är nämligen perfekt till matlådor, och blir nästan bara bättre dagen efter.

Obs! I ingredienslistan står det ”krossade tomater”. Jag rekommenderar att du köper hela konserverade tomater och krossar eller mixar sönder dem själv. Hela tomater smakar i princip alltid mycket bättre än de färdigkrossade. Jag använder normalt en burk hela plommontomater och en burk hela cocktailtomater av något bra märke (exempelvis Delize). Tro mig, det gör stor skillnad.

Det står också ”dubbelstark kalvbuljong”. Med det menar jag en buljong som är hälften så utspädd som det är tänkt att den ska vara.


Sjukt lyxig köttfärssåslåda

6-10 personer
60 minuter

Utrustning:

  • Ugnsfast form, ca 22x35x5 cm
  • Stor gryta, ca 5 liter (gärna gjutjärn)

Ingredienser:

  • 500 g champinjoner (ca 12 stora)
  • 150 g röd lök (ca 2 mellanstora)
  • 150 g gul lök (ca 2 mellanstora)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2+2 msk matolja
  • 1200 g köttfärs
  • 800 g krossade tomater (se ovan)
  • 1 rågad msk tomatpuré
  • 1 dl rödvin
  • 2–3 msk provensalska örter
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2–3 msk kinesisk soja
  • 3 dl dubbelstark kalvbuljong (se ovan)
  • 1 god nypa salt
  • Rejält med svart- och vitpeppar
  • 320 g makaroner (ca 0,5 liter)
  • 300+150 g riven ost
  • Cirka 20 skivor pepperonikorv
  • Lite finriven parmesanost
  1. Sätt ugnen på 225 grader och grytan på spisen på högsta värme. Hacka svamp, lök och vitlök så fint som du vill/orkar. Just svampen tycker jag kan vara lite grovhackad eller skivad, men löken vill jag gärna ha finhackad (särskilt vitlöken).
  2. Stek svamp, lök och vitlök i 2 msk matolja. Har du tillräckligt stor och varm gryta kommer grönsakerna att brynas något först innan de börjar vätska ur sig, vilket är jättebra. Fortsätta steka tills det mesta av vätskan har kokat bort. För över grönsakerna till en skål och torka eller skölj ur grytan så att inga små grönsaksbitar finns kvar.
  3. Häll i resterande 2 msk matolja i grytan. Bryn köttfärsen genom att lägga ner den i grytan och låta den vara i 30–60 sekunder. Sedan kan du hacka upp och blanda runt färsen med en slev, och efter detta kommer färsen börja vätska ur sig och därmed inte brynas mer, utan snarare koka. Detta är helt ok.
  4. När köttfärsen är helt genomstekt sänker du värmen på plattan till medellåg och häller tillbaka grönsakerna i grytan tillsammans med de krossade tomaterna, tomatpurén, rödvinet, buljongen, sojan och alla kryddor inklusive salt och peppar.
  5. Låt köttfärssåsen småkoka i 20 minuter. Rör om då och då. Smaka av. Behövs det mer salt, eller någon annan krydda? Nu är det läge att justera detta.
  6. Häll i makaronerna och rör om ordentligt. Ser det alldeles för torrt ut kan du hälla på mer (normalstark) buljong. När den är färdig ska färssåsen vara förhållandevis torr, men makaronerna suger i sig rätt mycket vätska medan de kokar.
  7. Låt makaronerna småkoka i såsen i cirka 10 minuter, eller tills de börjar bli färdiga. De ska bli helt färdiga i ugnen, så ta grytan av plattan innan makaronerna är så färdiga att man vill äta dem.
  8. Med grytan av plattan rör du ner 300 gram ost tills den är jämt fördelad i såsen.
  9. Häll över såsen i den ugnsfasta formen, strö över resterande 150 gram ost och lägg på pepperonikorven jämt fördelad över hela formen, och strö till sist över lite finriven parmesanost.
  10. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 20 minuter eller tills både ost och pepperoni har fått färg och ser knapriga och härliga ut.
  11. Servera!

Du kanske också vill läsa...

4 Responses

  1. Maria skriver:

    Det här verkade så galet gott att jag försökte göra en vegetarisk variant. Det var inte så enkelt som man kunde tro 😉 Vegfärs beter sig annorlunda (krymper inte, avger inte vätska) så man behöver man minska på mängden. Jag gjorde halv sats och minskade lite på mängden färs men hade behövt minska ännu mer, tror 400-450g hade varit lagom (använde Anammas färs). Jag hade också föredragit större andel tomat och andra ingredienser, men ville laga så recepttroget som möjligt första gången. Fann dock ostmängden obscen så minskade på den med 50 gram till min halva sats 😉 Veggyness salami var helt grymt god att ha på toppen! Lagade en köttvariant parallellt med vegexperimentet och kan intyga att det blev mycket bättre :) skulle nog dock föredra mindre andel färs och mer av annat där också. Men smaken var underbar och idén var fantastisk som bas att utgå från nästa gång när jag varierar ingredienserna lite.

    Två saker jag undrade lite över var om det skulle koka med lock eller inte men jag antog att det skulle vara med eftersom vätskan behövde vara kvar tills det att makaronerna skulle i, samt om det skulle vara färska eller torkade örter men jag blandade ändå färska och torkade eftersom jag inte hade någon färdig provencalsk blandning hemma :)

  2. Robin Karlsson skriver:

    Vad roligt med en vegovariant! Som du säger är det inte så lätt som man kan tro, och jag hade nog gjort ganska många ändringar om jag skulle anpassat efter vegofärs istället för vanlig köttfärs, t.ex. haft i riven morot och selleri för att öka grönsaksinnehållet. Kul att du hittade bra vegosalami, det är man ju inte bortskämd med!

    Det var nog klokt att koka med lock, men oavsett så kan man ju justera vätskemängden efter man har tillsatt makaronerna, och där är det nog svårt att använda sig av annat än erfarenhet för att bedöma om det är tillräckligt mycket vätska eller inte. Jag är förresten rätt säker på att jag använda frysta örter när jag gjorde receptet, men det var så länge sen så jag minns inte riktigt. =) Lite dumt att jag inte specificerade, men det går ju bra att justera efter eget huvud i steg 5!

  3. Maria skriver:

    Jamen precis. Hela receptet lämpar sig bra för att justera efter eget huvud tycker jag, och det var inga problem att bedöma vätskemängden, fattade det efter din beskrivning. Ser fram emot att prova fler recept härifrån!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *