Lättlagat: Strömmingslåda

Strömmingslåda

Foto: Robin Karlsson

Strömmingslådan, denna svenska husmansklassiker, är lika enkel att laga som den är både god och billig. I princip så blandar man bara allt i en ugnsfast form och låter det stå i ugnen tills det är klart, och det är inte särskilt kinkigt med hur länge den står så länge fisken är genomstekt.

Man kan givetvis krydda hur som helst – jag har sett recept baserade på kapris och curry, vilket kanske inte låter jättegott – men det är svårt att hamna fel med grädde, dill och dijonsenap. Lite rödlök på toppen skadar inte heller!


Strömmingslåda

4 personer
45 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 500 g strömmingsfiléer (ca 20 st)
  • 2,5 dl grädde
  • 1–2 msk hackad dill
  • 4–5 tsk dijonsenap
  • 1 hackad rödlök
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 150 g salladsärtor
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader och sätt en stor kastrull med vatten på högsta värme.
  2. Skala potatisen och dela dem i hälften om de är stora. Lägg dem i det kokande vattnet tillsammans med en rejäl nypa salt och låt dem koka tills de är helt och hållet genomkokta, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och låt dem ligga kvar i kastrullen med locket på tills vidare.
  3. Medan potatisen kokar: Klipp bort fenorna från filéerna med en sax om din fiskhandlare inte redan har gjort det och rulla redan ihop filéerna till små rullar med skinnsidan utåt och placera dem i en ugnsfast form (ca 25×15 cm stor).
  4. Bland grädde, hackad dill och dijonsenap i en skål och häll det över strömmingen. Strö sedan över den finhackade rödlöken samt ganska frikostigt med salt och svartpeppar.
  5. Ställ in formen i ugnen och låt stå i cirka 25 minuter eller tills strömmingen är genomstekt och det hela har fått lite färg på toppen (men absolut inte är bränt).
  6. Koka upp en mindre kastrull vatten och tillsätt salladsärtorna och en nypa salt när det är cirka 5 minuter kvar på fisken. Låt ärtorna koka i 2 minuter och häll sedan av dem och låt dem varmhållas i kastrullen till servering.
  7. Värm mjölk och smör i en kopp i mikron tills smöret har smält. Mosa potatisen med en potatisstöt, tillsätt mjölk- och smörblandningen tillsamens med en rejäl nypa salt och lite färskmald vitpeppar. Fortsätt mosa och röra tills moset känns bra.
  8. För över moset till en serveringsskål och strö över lite hackad dill, och servera tillsammans med strömmingslådan och nykokta salladsärtor. Och kanske en kall öl.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.