Rotsakstårta

Rotsakstårta

Foto: Robin Karlsson

Denna rotsakstårta passar alldeles förträffligt till i princip all mat som någon annan form av rotsaker skulle passa till. Det är enkla ingredienser, men elegant utfört, och det är svårt att inte bli lite imponerad av ett tillbehör som detta.

Du kan använda vilka rotsaker du vill, men försök hitta en bra balans. Jag tycker att lika delar potatis, palsternacka och jordärtsskocka är supergott, men du har säkert en egen favoritkombination.

Det är ganska viktigt att dina rotsaksskivor är ungefär lika stora, så tänk på det när du handlar. Vill du använda t.ex. rotselleri, som normalt är mycket större än de flesta andra rotsaker, så rekommenderar jag att du trimmar till den innan du skivar den.


Rotsakstårta

4 portioner

Aktiv tid: 20 minuter
Total tid: Cirka 2,5 timmar

Ingredienser:

 • 1400 g rotsaker, t.ex. lika delar potatis, palsternacka och jordärtsskocka
 • Salt och peppar
 • Smält smör

Övrigt:

 • Ugnsform (gärna rund, t.ex. en springform)
 • Mandolin
 • Bakplåtspapper
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Klipp till två bitar bakplåtspapper så de passar din form; en att lägga i  botten och en att använda som lock (se t.ex. denna video för instruktion om hur du klipper ett runt papper på ett enkelt vis). Lägg bottenpappret på plats och pensla det med lite smält smör.
 2. Skala rotsakerna och skiva dem tunt på mandolin. Om du använder flera sorters rotsaker, se till att hålla var rotsak för sig och inte blanda ihop dem efter att du skivat dem.
 3. Varva en skiva av varje rotsak i handen tills du har en liten bunt. Placera bunten i formen så skivorna står på högkant. Upprepa med resten av rotsakerna tills du har fyllt formen. Tryck ner rotsaksskivorna lite så de halvligger istället för att stå upp.
 4. Salta och peppra rotsakerna och pensla toppen med smält smör. Blöt papperslocket, krama ur det, och täck rotsakerna med det och ställ in formen i ugnen. Låt stå i cirka 90 minuter, och pensla rotsakerna med smör en eller två gånger under tiden.
 5. När 90 minuter har gått tar du bort papperslocket, penslar med smör en sista gång och höjer värmen till 225. Låt stå i cirka 15 minuter tills rotsakstårtan är lite brynt på ovansidan.
 6. Ta ut ur ugnen och servera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.