Enkel hemgjord ost

Enkel hemgjord ost

Foto: Robin Karlsson

Det här var första gången någonsin som jag gjorde hemgjord ost, och det var verkligen inte särskilt svårt! Det tar en stund, mest på grund av att osten måste stå under press ett tag för att bli lite fastare, men under tiden kan man förbereda sina kryddor.

Man kan tillsätta kryddorna direkt i ostmassan tillsammans med saltet i steg 4, eller så kan man göra som jag och rulla de färdiga ostpuckarna i kryddor (eller, för all del, både och). Jag rullade en i svartpeppar, en i gräslök, och en i purjolöksaska.

Vill du göra purjolöksaska så är det jättelätt: Dela en purjolök på längden, separera alla lökblad och lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper, utan att de överlappar. Baka i ugnen på 100 grader tills de är 100 % svarta och torra, vilket tar allt från 30 till 60 minuter. Sen är det bara att krossa askbladen till valfri grad.

Det är lite svårt att beskriva själva osttypen. Den blir lite som en färskost, men lite grynig i texturen. Krämig och bredbar, men det går samtidigt att skära en bit utan problem. Lite smulig, men den sitter ändå ihop.

Smaken påminner om en mustigare slags keso. Frisk, men den smakar mer ost än mjölk.

Den fungerar lika bra att ha på ostbrickan eller frukostsmörgåsen som smulad i en sallad eller på en gratäng eller på tacos. Väldigt mångsidig med andra ord!

Jag har inte testat att frysa osten, men med tanke på att den är relativt fast tror jag det borde fungera helt ok, i alla fall om du ska ha den i matlagning snarare än som den är efter att du tinat den.


Enkel hemgjord ost

3 hockeypuckstora ostar

Aktiv tid: Ca 40 minuter
Total tid: Ca 2,5 timmar

Ingredienser:

 • 2 liter helmjölk
 • 80 ml vitvinsvinäger
 • Ca 1 tsk salt (eller efter smak)
 • Olika kryddor eller örter (kan uteslutas)

Övrigt:

 • Kökstermometer
 • Köksvåg
 • Silduk
 • Sil eller durkslag
 1. Häll mjölken i tjockbottnad gryta eller kastrull. Värm försiktigt under konstant omrörning på medelvärme till mjölken är 80 grader.
 2. Ta av från plattan och rör ner vinägern. Fortsätt röra tills vasslen separerar från ostmassan. Om det inte vill separera tillsätter du bara en skvätt vinäger till och fortsätter röra, men sluta tillsätta vinäger så fort det börjar separera.
 3. Låt sedan stå ett par minuter, häll sedan i silduk satt över sil satt över stor skål eller gryta. Låt stå tills det svalnat så pass att du kan ta i det utan att bränna dig.
 4. Plocka upp ändarna av silduken och krama ur så mycket vätska du kan. Snörp sedan ihop silduken runt ostmassan så gott det går, och ställ sedan en assiett eller liknande på knytet och ställ en tyngd på assietten. Låt stå i 2 timmar.
 5. Ta loss silduken och bryt upp ostmassan med en gaffel och tillsätt salt och eventuella kryddor. Dela sedan massan i tre lika delar och forma dem till puckar. Rulla i kryddor eller örter om så önskas.
 6. Förvara i tätslutande förpackning i kylskål i upp till en vecka.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.