
En riktigt god ost- och broccolisoppa som smakar rejält av både ost och broccoli – hur gott som helst, och en perfekt ursäkt att få äta ostsås med sked!
Foto: Robin Karlsson
Det här var första gången någonsin som jag gjorde hemgjord ost, och det var verkligen inte särskilt svårt! Det tar en stund, mest på grund av att osten måste stå under press ett tag för att bli lite fastare, men under tiden kan man förbereda sina kryddor.
Man kan tillsätta kryddorna direkt i ostmassan tillsammans med saltet i steg 4, eller så kan man göra som jag och rulla de färdiga ostpuckarna i kryddor (eller, för all del, både och). Jag rullade en i svartpeppar, en i gräslök, och en i purjolöksaska.
Vill du göra purjolöksaska så är det jättelätt: Dela en purjolök på längden, separera alla lökblad och lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper, utan att de överlappar. Baka i ugnen på 100 grader tills de är 100 % svarta och torra, vilket tar allt från 30 till 60 minuter. Sen är det bara att krossa askbladen till valfri grad.
Det är lite svårt att beskriva själva osttypen. Den blir lite som en färskost, men lite grynig i texturen. Krämig och bredbar, men det går samtidigt att skära en bit utan problem. Lite smulig, men den sitter ändå ihop.
Smaken påminner om en mustigare slags keso. Frisk, men den smakar mer ost än mjölk.
Den fungerar lika bra att ha på ostbrickan eller frukostsmörgåsen som smulad i en sallad eller på en gratäng eller på tacos. Väldigt mångsidig med andra ord!
Jag har inte testat att frysa osten, men med tanke på att den är relativt fast tror jag det borde fungera helt ok, i alla fall om du ska ha den i matlagning snarare än som den är efter att du tinat den.
Enkel hemgjord ost
3 hockeypuckstora ostar
Aktiv tid: Ca 40 minuter
Total tid: Ca 2,5 timmar
Ingredienser:
Övrigt: