Kebabburgare

Hemgjorda kebabburgare

Foto: Robin Karlsson

Kebabburgare är precis vad det låter som – hamburgare som smakar kebab. Och det är supergott verkligen.

Man kan använda vilka tillbehör man vill, men jag älskar att toppa med fetaost, ajvar relish, tomat, rödlök, libanesiska inlagda gurkor, och rejält med persilja.

Man kan använda prick vilka bröd man vill, men jag tycker det är godast med någon typ av småfralla (helst såna med ganska mjuk skorpa). Andra alternativ är hamburgerbröd (så klart) och pitabröd, eller så kan man till exempel göra en kebabrulle genom att använda nån slags plattbröd, eller varför inte servera i baguette? I de två sistnämnda fallen är det kanske lämpligare att göra avlånga eller korvformade bullar av färsen (eller varför inte grillspett?) så de passar fint i bröden.

Det är ju det som är det fina med att göra saker från grunden, att man kan anpassa helt efter eget huvud och efter egna förutsättningar!

Jag tycker det blir överlägset godast – och mest kebablikt – att använda lammfärs, men man kan självklart använda nöt, fläsk, eller kyckling för den delen, och jag lovar att det blir alldeles utmärkt det med.

Sumak är, för er som inte känner till det, torkade och finmalda små frukter som smakar lite så där syrligt och fruktigt, och är ett ganska vanligt inslag i mat från Mellanöstern och runt medelhavet. Det brukar gå att hitta i livsmedelsaffärer med Mellanöstern-inriktning, men får man inte tag på det är det bara att strunta i.


Kebabburgare

4 stora burgare
20 minuter

Ingredienser:

  • 500 g lammfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk sumak (kan uteslutas)
  • Svart- och vitpeppar
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver

Servera med exempelvis:

  • Bröd
  • Fetaost
  • Ajvar relish
  • Tomater
  • Rödlök
  • Libanesiska inlagda gurkor
  • Persilja
  1. Blanda alla ingredienser utom lammfärsen i en bunke och låt stå ett par minuter så ströbrödet hinner svälla.
  2. Blanda ner lammfärsen med en gaffel, och fortsätt blanda ett par minuter tills färssmeten är helt jämn och lite klibbig.
  3. Forma till 4 lika stora biffar och stek i lite matolja på medelhög värme tills väl brynta runt om och genomstekta (eller grilla istället om det är säsong!).
  4. Servera med valfria tillbehör.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.