Lättlagat: Pasta alla puttanesca

Pasta alla puttanesca

Foto: Robin Karlsson

Pasta alla puttanesca – en i det närmaste ökänd, modern, italiensk klassiker – är en väldigt enkel rätt, med väldigt kraftiga smaker. Faktum är att smakerna är så kraftiga att om du inte är 100 % säker på att ditt sällskap gillar rätten så bör du nog vänta tills det bara är dig själv du lagar till. Det är ungefär raka motsatsen till en första dejten-rätt, med andra ord. Vitlök, oliver, kapris, sardeller… Inte att leka med. Men – herregud vad gott det är om man gillar den här sortens smaker.

Precis som med all annan italiensk mat råder det lite delade meningar om vad en äkta puttanesca ska innehålla, och varifrån den kommer. Vissa säger att parmesanost är en styggelse – jag säger att parmesanost har en rätt given plats på bordet om du serverar pasta – vissa tycker att den absolut måste innehålla torkad chili, medan andra säger att det är totalt nonsens, och så vidare. Poängen är att det spelar ingen roll vad andra tycker, du gör precis som du vill, och det är så här jag brukar göra.

Obs: Av ovan nämnda anledning har jag angett ingredienserna per person, men det är givetvis bara att fördubbla, tredubbla, fyrdubbla, etc, om du ska laga till flera. Om du ska laga till fler än 3 blir det nog svårt att hitta en stekpanna som är stor nog för steg 4, varför jag i så fall rekommenderar följande: Tillsätt innehållet i stekpannan till kastrullen du kokade pastan i istället, givetvis efter att du hällt bort (men sparat) pastavattnet.

Lycka till!


Pasta alla puttanesca

20 minuter

Ingredienser, per person:

 • Cirka 100 g pasta av valfri sort
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk smör
 • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
 • 2 msk kapris, hackade
 • 2 msk hela svarta oliver, urkärnade och hackade
 • 2–3 sardellfiléer, hackade
 • 150 g färska körsbärstomater (cirka 10–15 st)
 • 2 msk hackad persilja + eventuellt mer vid servering
 • 1 nypa torkade chiliflingor (valfritt)
 • Rejält med svartpeppar
 • Lite riven parmesan vid servering (valfritt)
 1. Koka upp pastavattnet, med en rejäl nypa salt i. Bered övriga ingredienser medan vattnet kokar upp (kärna ur oliver, hacka och skiva allt som ska hackas och skivas, etc). Lägg i pastan när vattnet kokat upp.
 2. Sätt en stekpanna med höga kanter på medelvärme och tillsätt olja, smör och vitlök och låt steka försiktigt under omrörning i cirka 5 minuter utan att vitlöken tar färg.
 3. Tillsätt kapris, oliver, sardeller och tomater och fortsätt steka under omrörning tills tomaterna har gått sönder helt och hållet, cirka 6 minuter. Du kan hjälpa tomaterna på traven lite genom att mosa dem lätt med en träslev eller liknande.
 4. När pastan är knappt al dente (lite för underkokt för att det ska vara gott att äta), spara en stor kopp av pastavattnet och sila sedan av pastan. Tillsätt pastan till stekpannan tillsammans med en skvätt pastavatten, persilja och rejält med svartpeppar. Skaka runt pannan och rör runt tills en len sås bildats. Tillsätt eventuellt mer pasta vatten för att justera konsistensen.
 5. Stjälp upp på tallrik, riv eventuellt över lite parmesan samt mer svartpeppar och persilja, och ät omedelbart.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.