Chili-mangold och wokad biff med ramslök

Chili-mangold och wokad biff med ramslök
Foto: Robin Karlsson

Den här typen av rätter går normalt väldigt fort att tillaga – det är inte många ingredienser som tillbringar mer än ett par minuter i woken – och just därför att det viktigt att allting är förberett och klart innan man börjar woka. Trimma och skär grönsaker och kött i lagom bitar och lägg i små skålar (eller åtminstone i åtskilda högar på en stor skärbräda), mät upp och blanda ihop ingredienser till såserna och marinaden, och se till att du har alla redskap du behöver.

Jag rekommenderar att du kokar riset så det är klart samtidigt som ska börja woka, och så får du bara varmhålla det under tiden du wokar.

Ramslök är otroligt gott men lite svårt att få tag på, särskilt om det inte är sommar, men det går bra att ersätta med vårlök. Det blir definitivt inte samma sak, men det blir gott ändå.


Chili-mangold och wokad biff med ramslök

2–3 personer
40 minuter

Ingredienser:

Wokad mangold:

  • 1 knippe mangold (ca 350 g)
  • 5–10 hela små chilifrukter (kan uteslutas)
  • 2 vitlökskoftor, pressade eller finrivna
  • 1 tsk finriven ingefära (från burk går bra)

Sås:

  • 1 msk black bean-sås
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 tsk majsstärkelse

Wokad biff med ramslök:

  • 400–500 g strimlad biff
  • Cirka 75 g ramslök, tunt strimlad på diagonalen (kan ersättas med 3–4 vårlök)

Marinad:

  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 tsk mirin
  • 1 tsk mörk soja
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk majsstärkelse

Sås:

  • 1 msk mörk soja
  • 1 msk mirin
  • 0,5 dl kycklingbuljong
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk majsstärkelse

Chili-mangold:

  1. Separera mangoldens stjälkar från bladen och strimla sedan både bladen stjälkar grovt. Blanda black bean-sås, soja, vatten, vinäger och majstärkelse i en liten skål. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Förvärm woken/stekpannan på högsta värme. Pricka chilin med en kniv (annars kan den explodera) och stek sedan i 1 msk matolja. När den börjar svartna lite i kanterna, tillsätt mangoldstjälkarna och stek vidare under omrörning i 1 minut. Tillsätt sedan bladen och stek under omrörning tills de blivit lite svedda i kanterna och vissnat ihop men fortfarande är klargröna.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i 30 sekunder, tillsätt sedan såsen och låt det hela koka ihop någon minut. För över till serveringsskål och varmhåll i ugnen.

Ramslöksbiff:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Tillsätt det strimlade köttet och rör runt ordentligt. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
  2. Blanda ingredienserna till såsen i en liten skål.
  3. Förvärm woken/pannan på maxvärme. Tillsätt 1 msk matolja samt hälften av köttet och bred ut i ett lager. Låt steka ostört i cirka 1 minut. Rör sedan runt och stek vidare tills knappt genomstekt, cirka 1 minut till. För över till en skål och upprepa med resten av köttet.
  4. För tillbaka allt kött till pannan och tillsätt ramslök och stek i 30 sekunder och tillsätt sedan såsen. Låt koka ihop någon minut.
  5. För över till serveringsskål och servera.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *