Lättlagat: Pasta med kyckling och krämig pestosås

Pasta med kyckling och krämig pestosås

Foto: Robin Karlsson

En enkel pastarätt där de flesta ingredienser oftast finns hemma (i alla fall om man är jag) är allt man vill ha och orkar med vissa dagar, men det behöver inte betyda att det inte kan bli riktigt, riktigt gott.

Den här härliga rätten får tonvis med smak av pesto, och blir mättande och fin av kycklingfärs. Kycklingfärs är en väldigt underskattad råvara tycker jag, och har du inte använt det förut tycker jag du ska testa, men den här rätten funkar givetvis med nöt- eller fläskfärs också.

För att få vår pestosås krämig använder vi oss av det stärkelserika pastavattnet, och för att få det så stärkelserikt som möjligt är det viktigt att inte använda mer vatten än nödvändigt. Det är en myt att man måste koka pasta i tonvis med vatten för att det ska bli bra, för så länge man rör lite (särskilt i början) går det utmärkt att koka pasta med så lite vatten att det precis täcker.


Pasta med kyckling och krämig pestosås

4 personer
20 minuter

Ingredienser:

 • 350 g spagetti (eller annan pasta)
 • 500 g kycklingfärs
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl vitt vin
 • 1 burk grön pesto, cirka 150 gram
 • 2 msk smör
 • 30 g finriven parmesan
 • Färskmald svartpeppar
 1. Koka pastan i så lite vatten som möjligt tills väldigt al dente, cirka 2 minuter kortare än vad det står på paketet (rör lite extra mycket, särskilt i början, så klumpar pastan inte ihop). Glöm inte att salta pastavattnet. Häll av pastan men spara pastavattnet när den är klar och spola den under kallt vatten för att avstanna kokningen och förhindra att den klumpar ihop.
 2. Stek kycklingfärsen i olivoljan i en stor stekpanna med höga kanter eller en gryta, på medelhög värme, tills hyfsat brynt. Mosa runt det ordentligt med en träslev eller liknande i början av stekningen så det blir lite lagom stora bitar. Strö över en liten nypa salt.
 3. Tillsätt vinet och låt det koka in samtidigt som du skrapar upp de små faststekta bitarna från botten på pannan. När vinet mer eller mindre helt kokat in, tillsätt kokt pasta, pesto, smör, parmesan, svartpeppar och en skvätt pastavatten. Låt koka ihop under omrörning nån minut tills pastan är genomkokt och såsen blivit krämig och fin. Rör ner lite extra pastavatten om det ser oljigt ut.
 4. Servera omedelbart på uppvärmda tallrikar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.