Laxkotletter med blomkålspuré och varm svartkålssallad

Laxkotletter med blomkålspuré och svartkålssallad

Foto: Robin Karlsson

Laxkotletter med blomkålspuré och varm svartkålssallad är väldigt lättlagat, men samtidigt väldigt elegant, och är därför ganska perfekt som bjudmat när du inte vill stå i köket hela kvällen.

Blomkålspuré påminner mycket om potatismos, men är ärligt talat ännu enklare att göra och upplevs som betydligt lyxigare. Samtidigt är det hemskt billigt och smakar underbart. Med en halvkrispig kålsallad till det – som vi för enkelhetens, och smakens, skull tillagar i mikron – så är tillbehören klara, och det är bara att steka på laxen och servera.

Givetvis behöver man inte ha just laxkotletter, utan vilken laxbit som helst duger fint (eller vilken fisk som helst, för den delen).

Svartkål är min absoluta favorit av bladkålerna, men får man inte tag på det går det utmärkt att använda grönkål eller savojkål istället.


Laxkotletter med blomkålspuré och varm svartkålssallad

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

 • 4 st laxkotletter

Blomkålspuré:

 • 1 kg blomkål
 • 2 dl vatten
 • 170 g smör
 • 1 stor nypa salt
 • En skvätt pressad citron efter smak

Svartkålssallad:

 • 1 gul lök
 • 1 dl vitvinsvinäger
 • 1 nypa salt
 • 200 g svartkål (kan ersättas med grönkål eller savojkål)

Övrigt:

 • Mixer (stavmixer funkar, men vanlig är bättre)
 • Gryta med lock
 1. Blomkålspuré: Ta bort blasten, kvarta blomkålen och skär bort rotstocken. Skiva sedan upp blomkålen i cirka 0,5 cm breda skivor och hacka igenom det hela lite (poängen är små bitar = snabbare tillagning). Placera sedan i gryta med vatten, smör och salt, sätt på locket, och sätt plattan på hög värme tills det börjar koka. Sänk värmen till medium och låt sjuda under lock tills blomkålen är helt genomkokt, cirka 15 minuter. Rör då och då så det inte bränns i botten. För över alltsammans till en mixer och mixa tills helt och hållet slätt, cirka 2 minuter. Tillsätt citron efter smak. Torka ur grytan och för över blomkålspurén från mixern till grytan och varmhåll på spisen på lägsta värme.
 2. Svartkålssallad: Skala och strimla löken tunt, och blanda sedan med salt och vinäger i en skål. Massera in saltet och vinäger litegrann och låt sedan stå. Skölj kålen, skär bort den grövsta delen av stjälken, och strimla resten i cirka 0,5 cm breda skivor. Placera i en mikrosäker skål, täck skålen med plastfolie och mikra på högsta värme i 2–3 minuter tills kålen är genomkokt men fortfarande friskt grön och inte för mjuk. Låt löken rinna av och blanda nedan ner i kålen. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
 3. Stek laxkotletterna i lite matolja på medelhög värme, ett par minuter på varje sidan tills vackert brynta och genomstekta till önskad grad. Salta och peppra.
 4. Servera genom att breda ut en slev blomkålspuré med baksidan av sleven på varje tallrik, toppa med en näve kålsallad och avsluta med laxen. Droppa eventuellt över lite pressad citron vid bordet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.