Enkel panerad fisk med hemgjord remouladsås

Enkel panerad fisk med hemgjord remouladsås

Foto: Robin Karlsson

Det är många som tycker att det är lite knepigt att tillaga fisk – det är lätt att det fastnar i pannan, det är lätt att översteka, eller så måste man hålla på och panera och slabba – men nu har vi lösningen: man panerar bara ena sidan!

Anledningen till att man panerar – förutom att det är gott, då – är just för att den sköra fisken ska skyddas lite från stekpannan, man använder paneringen som både en slags nonstick-beläggning på själva fisken och som ett värmeisolerande lager. Och på så sätt fungerar panering jättebra, det är ju bara det att det är lite slabbigt och jobbigt att hålla på och panera. Men, om vi bara panerar ena sidan av fisken gör det att man utan problem kan ta ett bra grepp om fiskbiten och doppa den i paneringen utan att handen blir kladdig. Hela processen blir verkligen så mycket enklare!

Sen steker vi fisken enbart på den panerade sidan och låter resten gå klart i ugnen. Det tar verkligen bara ett par minuter, och är betydligt mer idiotsäkert än att panera och steka hela fisken (då är det nämligen ganska svårt att avgöra genomstekningsgrad på fisken efter som hela biten är täckt av panering).

Så, om du är en av dem som tyckt det är lite knepigt att panera och steka fisk, testa det här! Du kommer inte bli besviken.


Enkel panerad fisk med hemgjord remouladsås

4 personer
30 minuter

Ingredienser:

 • 4 tjocka fiskbitar, t.ex. torsk eller hälleflundra, 140–200 g styck
 • 2 ägg
 • 1–2 dl vetemjöl
 • 3–4 dl panko
 • 1 näve blandade inlagda grönsaker, t.ex. saltgurka, smörgåsgurka, cornichons, syltlök,  kapris
 • Cirka 1/2 dl majonnäs
 • 1–2 msk gräddfil
 • Salt och peppar
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Placera ägg, vetemjöl och panko i varsina djupa tallrikar och salta och peppra varje skål och vispa upp ägget något.
 2. Torka fiskbitarna torra och salta och peppra dem rikligt. Ta en bit i taget och håll dem i den sidan du vill ska vara neråt på tallriken, och doppa sedan motsatta sidan i mjöl, sedan ägg, och sedan panko. Tryck till ordentligt så ett tjockt och jämnt lager panko fäster på fisken. Lägg åt sidan och upprepa med resten av fisken.
 3. Finhacka de inlagda grönsakerna i matberedare eller för hand och krama sedan ur så mycket vätska du kan ur den hackade massan. Blanda sedan med en rejäl klick majonnäs och en mindre klick gräddfil. Smaka av med salt och peppar och justera konsistensen med mer majonnäs eller gräddfil.
 4. Stek fiskbitarna med paneringen nedåt på medelvärme i lite matolja i en stekpanna. Fös runt och rotera bitarna i pannan då och då tills riktigt gyllenbruna, cirka 5 minuter totalt. För över till värmetålig fat med paneringen uppåt och ställ in i ugnen tills den tjockaste biten på fisken nått en innertemperatur på 60 grader (om du för in en smal kniv i fisken ska den gå in utan motstånd), cirka 5 minuter.
 5. Servera fisken med remouladsåsen och exempelvis gröna ärtor, en citronklyfta och kokt potatis.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.