Lammfärsbiffar med mandel-couscous

Lammfärsbiffar med mandelcouscous och grönsallad

Foto: Robin Karlsson

Lammfärsbiffar smaksatta ras el hanout, en kryddblandning som man skulle kunna kalla för nordafrikansk curry. Det är en ypperlig kryddblandning som numera brukar vara lätt att få tag på i välsorterade mataffärer. Har man problem att få tag på ras el hanout kan man använda någon annan fin kryddblandning, eller göra sin egen av t.ex. spiskummin, mald koriander, paprikapulver, kanel, ingefära och svartpeppar.

Till lammfärsbiffarna serverar vi couscous, vilket är kanske den enklaste kolhydraten av alla att tillaga. Man blandar helt enkelt lika delar (i volym) couscous och kokande vatten och låter stå i fem minuter, och sen är det klart! Vi spexar dock till det lite genom att först steka lite hackad rödlök i samma panna som vi tidigare stekte våra lammfärsbiffar i, och sedan tillsätta vatten och couscous till pannan och låta couscousen tillagas där. På så sätt plockar couscousen upp all härlig smak som biffarna lämnat efter sig.

Slutligen rör vi ner mandelflarn och finhackad persilja i couscousen, och så var middagen serverad!

Obs: Det går givetvis bra att göra biffarna på nöt- eller blandfärs om man så vill, men lammfärs är väääääldigt gott och passar perfekt med kryddblandningen.


Lammfärsbiffar med mandel-couscous

4 personer
40 minuter

Ingredienser:

  • 600 lammfärs
  • 0,8 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, riven
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
  • 1 msk ras el hanout
  • 1 tsk salt
  • 1 citron
  • 1 rödlök, finhackad
  • 4 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 hyfsad nypa salt
  • Lite färskmalen svartpeppar
  • 2 msk mandelflarn
  • 1/2 kruka persilja, finhackad
  • Olivolja att steka i
  1. Blanda lammfärs, ströbröd, ägg, lök, vitlök, ras el hanout och salt i en stor skål. Blanda runt ordentligt med en gaffel eller med händerna tills smeten är helt jämn och har blivit lite klibbig. Forma 4 st lika stora lammfärsbiffar, cirka 2,5 cm tjocka. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek lammfärsbiffarna i lite olivolja på medelhög värme tills väl brynta på båda sidor, i en stor stekpanna som har lock. För över till ugnsform och varmhåll i ugnen. (Stek i omgångar om det behövs.)
  3. Skär bort ändarna på citronen och dela resten i 4 tjocka skivor. Stek citronskivorna på båda sidor tills väl karamelliserade och lägg dem sedan på dina lammfärsbiffar i ugnen.
  4. Tillsätt lite mer olja till stekpannan och stek den finhackade rödlöken under omrörning tills karamelliserad och mjuk, cirka 6 minuter. Tillsätt 4 dl vatten och skrapa i botten på pannan med en stekspade för att lösa upp alla små faststekta godbitar.
  5. När vattnet kokar, ta pannan från värmen och rör ner couscous, olivolja, salt och peppar, och sätt på locket. Låt stå 5 minuter.
  6. Fluffa upp couscousen med en gaffel och rör ner mandelflarn och persilja.
  7. Servera dina lammfärsbiffar med couscousen och pressa de stekta citronskivorna över vid bordet, och ha gärna en grönsallad vid sidan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.