Lättlagat: Vit bönröra på toast med ägg

Vit bönröra på toast med ägg

Foto: Robin Karlsson

En enkel vit bönröra med vitlök och örter passar fint i många sammanhang, och inte minst här där röran tillsammans med en toast och ett stekt ägg blir en ypperlig lunch. Gott, snabblagat och mättande!

Hela 2 matskedar olivolja kan verka mycket, men det behövs för att konsistensen ska bli så där riktigt krämig och härlig (och har du en god olivolja tillför den dessutom en hel del till smaken).

Man kan självklart använda vilka bönor man vill, och byta ut övriga ingredienser helt efter behag, men just den här kombinationen är min favorit och jag rekommenderar den varmt.


Vit bönröra

1 ganska hungrig person
15 minuter

Ingredienser:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk fin olivolja
  • 1 paket stora vita bönor
  • En skvätt pressad citron
  • En skvätt vatten
  • Salt och peppar
  • Eventuellt lite hackade örter (persilja, timjan, basilika, etc)

Servera med:

  • Rostat surdegsbröd
  • Stekt ägg
  1. Finriv eller pressa vitlöken och stek på medelvärme i 2 msk olivolja i cirka 1 minut utan att vitlöken tar färg.
  2. Tillsätt de avrunna bönorna och höj värmen något. Stek under omrörning ett par minuter tills en del av bönorna börjar spricka upp, tillsätt då en liten skvätt vatten och låt steka in under omrörning. Nu bör ett mos börja bildas. Fortsätt steka under omrörning och tillsätta lite vatten då och då tills du har ett fint bönmos med en del större bönbitar kvar.
  3. Tillsätt citron, en nypa salt och lite färskmalen svartpeppar samt eventuellt nån hackad ört, smaka av och justera vid behov.
  4. Servera på en skiva rostat surdegsbröd och toppa med ett stekt ägg.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.