Riktigt god korv Stroganoff

Korv Stroganoff

Foto: Robin Karlsson

Jag har redan gjort Sveriges godaste biff Stroganoff (skryt lagom), så nu tänkte jag (med största ödmjukhet) göra allmänheten en tjänst och ta mig an denna anrika rätts lillebror, denna husmansklassiker – korv Stroganoff.

Korv Stroganoff har ju inte så där våldsamt hög ställning i det svenska köket, bara snäppet ovan köttbullar och makaroner liksom, och det tror jag är lite orättvist. En korv Stroganoff kan ju visserligen vara ganska oimponerande – den jag serverades i skolan när jag var liten till exempel var inte mer än sämsta sortens falukorv blandat med krossade tomater och lök, och smakade definitivt inte särskilt gott – men det är också en rätt med stor potential.

Det här är, om jag får säga det själv (och vem ska stoppa mig?), den godaste korv Stroganoffen jag har ätit. Den är mustig och smakrik, med ganska komplex och djup smak, utan att den för den sakens skull är komplicerad att tillaga (en Stroganoff måste vara både lätt- och snabblagad). Den innehåller inte några speciella eller dyra ingredienser heller (också ett krav, enligt mig).

Den innehåller inte krossade tomater, som så många stroggar där ute, utan den röda färgen kommer istället ifrån paprikapulver och en liten klick tomatpuré. Den innehåller ej heller inte grädde, utan crème fraîche. Detta ger både krämighet och mustighet, men också en härlig syra som verkligen höjer rätten. Och istället för den traditionella falukorven använder jag en vanlig grillkorv, men av god kvalitet. Jag rekommenderar den från Andersson & Tillman – den är i stort sett som en Dennis hotdog, men riktigt god och med vettiga ingredienser.

För att göra det hela lite roligare och intressantare skär jag korven i kvartar på längden, så man får långa remsor. Dessa krullar nämligen ihop sig under stekningen, och det blir liksom lite roligare så bara.

Vill du använda falukorv istället? Gör det då, men se till att köpa en av fin kvalitet. Det gör verkligen skillnad. Vill du tillsätta krossade tomater? Låt bli. Eller snarare, hitta ett annat recept, för här finns det tyvärr inte rum för det.

Om du istället följer instruktionerna nedan, med öppet sinne, så kan jag garantera att du inte blir besviken!


Korv Stroganoff

4 personer
25 minuter

Ingredienser:

  • 300 g bra grillkorv
  • 1–2 gula lökar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1–2 tsk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk worcestershiresås
  • Salt och peppar
  • 1 näve persilja för garnering
  1. Kvarta korven på längden så du får långa remsor av korv. Skala och strimla eller hacka löken.
  2. Stek korven i lite matolja på medelhög värme tills fint brynt runt om. Tillsätt sedan löken och stek vidare under omrörning tills den mjuknat och fått lite färg.
  3. Tillsätt paprikapulver och stek under omrörning i 30 sekunder, tillsätt sedan dijonsenap, tomatpuré, crème fraîche, vatten, soja, worcestershiresås, en nypa salt och ganska rejält med färskmalen svart- och/eller vitpeppar.
  4. Rör runt och låt koka ihop några minuter tills såsen nått önskad konsistens. Smaka av och justera eventuellt med salt, peppar, soja eller worcestershiresås.
  5. Strö lite hackad persilja över och servera med nykokt ris.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.