4 sorters bakad potatis

4 sorters bakad potatis

Foto: Robin Karlsson

Alla älskar ju bakad potatis, eller? Här har vi fyra variationer som bygger på konceptet att man gröper ur innanmätet, blandar upp det med supersmarriga ingredienser, lägger tillbaka det i den urgröpta potatisen och sen gratinerar det hela! En solklar vinnare som man kan anpassa helt och hållet efter eget huvud.

Jag har inte angett några mängder i ingredienslistan, för det är väldigt mycket en smaksak samt beroende av hur stora potatisar man har (de kan variera väldigt mycket faktiskt), så använd eget omdöme.


4 sorters bakad potatis

Cirka 30 minuter

Ingredienser:

  • Bakpotatis (eller annan stor, mjölig potatis)

Capricciosa:

  • Skinka, tärnad
  • Champinjoner, tärnad
  • Tomatsås
  • Riven ost

Pepperonipizza:

  • Pepperoni, tärnad
  • Lök, tärnad
  • Tomatsås
  • Riven ost

Tartiflette:

  • Skinka, tärnad
  • Lök, tärnad
  • Crème fraîche
  • Riven ost

Buffalo chicken:

  • Tillagad kyckling, tärnad
  • Blåmögelost, smulad
  • Créme fraîche
  • Buffalo chicken-sås (eller lika delar Tabasco och smält smör)
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen, stick hål på den med en gaffel runt om (cirka 12 ggr), placera på mikrotålig tallrik och mikra i 10 minuter, kontrollera om den är klar genom att föra in en potatissticka (det ska vara cirka noll motstånd). Om ej klar, mikra i 5 minuter till och kontrollera igen om den är klar. Upprepa tills klar. Gå vidare med näst steg medan potatisen är i mikron.
  2. För capricciosa/pepperonipizza/tartiflette: Stek skinka och svamp/pepperoni och lök/skinka och lök i lite matolja på medelvärme tills det fått lite färg (och löken blivit mjuk), för över till skål. Blanda med övriga fyllningsingredienser.
    För Buffalo chicken: Blanda kyckling, blåmögelost, crème fraîche och Buffalo chicken-sås.
  3. När potatisen är klar, lägg potatisen med största sidan nedåt på en skärbräda och skär bort ett ”lock” från toppen. Gröp sedan ur innanmätet tills det är cirka 1 cm innanmäte kvar längs skalet, placera i en skål. Gröp också ur innanmätet från locket och placera även det i skålen. Släng skalet som blir kvar från locket.
  4. Blanda innanmätet från potatisen med fyllningen, en nypa salt och lite svartpeppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller peppar (eller tomatsås/ost/crème fraîche/Buffalo-chicken-sås) tills du är nöjd.
  5. Fyll urgröpt potatis med så mycket fyllning det bara går, strö eventuellt lite extra ost över toppen, och baka på folieklädd plåt/form i ugnen tills gyllenbrun på toppen, cirka 10 minuter.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.